Nő a kereslet a szállítási szolgáltatásokra

A KSH szerint a belföldi vasúti áruszállítás teljesítménye 46 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

mr
2014. 12. 03. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén a harmadik negyedévben a szállított áruk tömege 9,9 százalékkal volt több az előző évihez képest, így 77 millió tonnát tett ki. A közúti áruszállítás volumene 13, a csővezetékesé 11  és a vasútié 0,8 százalékkal nőtt, míg a belvízi áruszállítás mértéke 0,8 százalékkal esett vissza.

Továbbra is a szállítást főtevékenységként végző vállalkozásoknak köszönhető a teljesítmény növekedése. A cégek árutonna-kilométerben mért teljesítménye 4,5 százalékkal nőtt, de a más ágazatokba sorolt vállalkozások teljesítménye 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A vasúti szállítással kapcsolatban a KSH kifejti, hogy összességében 9 százalékkal csökkent a nemzetközi szállítás volumene. A kivitel 17, az átmenő forgalom 1,2, a behozatal 5,4 százalékkal csökkent. A belföldi vasúti áruszállítás teljesítménye 46 százalékkal emelkedett, a nemzetközi forgalom teljesítménye 8,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A belvízi áruforgalom tömege és teljesítménye is 1 százalékkal csökkent.

A légi áruszállítás 14,5 ezer tonnás áruforgalma 8,9 százalékkal volt kevesebb mint tavaly.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2,8 millió utas fordult meg az idén a harmadik negyedévben, ami 7,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legnagyobb forgalmú légitársaságok a Wizz Air, a Ryanair, a Lufthansa, a Travel Service, a KLM és a Norwegian Air Shuttle voltak a harmadik negyedévben. A legkedveltebb úti célok Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Hollandia voltak. A fapados járatok aránya 46 százalék volt a repülőtéri utasforgalomban. Ezek kapacitáskihasználtsága 86-ról 89 százalékra, a hagyományos társaságoké 77-ről 80 százalékra nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.