Olcsóbb és hatékonyabb lesz a távfűtés

A Főtáv és az Alpiq együttműködésével versenyképesebb és hatékonyabb lehet a budapesti távhőszolgáltatás.

MA
2014. 12. 02. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekt része az Alpiq tulajdonában lévő Csepel II Erőmű korszerűsítése és hőtermelő kapacitásának bővítése, továbbá a dél-budai és a dél-pesti, eddig szigetszerűen működő távhőrendszerek összekapcsolása is – mondta az aláírás alkalmával Briglovics Gábor, az Alpiq vezérigazgatója.

A svájci tulajdonban lévő Alpiq kettes erőműve 400 megawatt villamos és 145 megawatt hőenergia előállítására képes. A beruházás végén – a 2017/2018-as fűtési szezonra – a hőtermelés 245 megawattra növekszik.

A beruházásból 15,7 milliárd forintot a Főtáv Zrt. finanszíroz, 50 százalékban uniós forrásból – tájékoztatta Fekete Csaba, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója a jelenlévőket.

Az Alpiq hozzájárulása 3 milliárd forint, de ezen felül 2019-ig további 4,3 milliárd forintot fordít a társaság a projekthez részben kapcsolódó környezetvédelmi fejlesztésekre is – tette hozzá Briglovics Gábor.

A kormány a 2014–2020 közti uniós költségvetési időszakban 12 ezer milliárd forint támogatáshoz jut, ebből 43 milliárd forintra pályázhatnak a távhőszolgáltatók – ismertette a finanszírozás központi forrását Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a megállapodás példaértékű az állami, illetve önkormányzati, valamint a magánszféra fejlesztési együttműködésére.

A megállapodás nyomán megvalósuló beruházás hozzájárul ahhoz, hogy 300 ezer fővárosi lakásba olcsóbban jusson el a távhő – mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

Fekete Csaba kifejtette: az eddig külön működő távhő-szolgáltatási szigetek összekapcsolásával megvalósul a verseny a közös rendszerbe hőt betápláló társaságok között. Erre a rendszerre kapcsolódik majd rá a tervezett új hulladékhasznosító mű is.

Hozzátette: a Főtáv célja az olcsó hőenergia előállítása, a hatékony működés és az új fogyasztók bekapcsolása. A közös távhőrendszer megteremtése az első és a harmadik célkitűzést – az olcsó hőenergiát és az új fogyasztók bekapcsolását – segíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.