időjárás °C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Olcsóbb és hatékonyabb lesz a távfűtés

MA
2014.12.02. 15:44

A Főtáv és az Alpiq együttműködésével versenyképesebb és hatékonyabb lehet a budapesti távhőszolgáltatás.

A projekt része az Alpiq tulajdonában lévő Csepel II Erőmű korszerűsítése és hőtermelő kapacitásának bővítése, továbbá a dél-budai és a dél-pesti, eddig szigetszerűen működő távhőrendszerek összekapcsolása is – mondta az aláírás alkalmával Briglovics Gábor, az Alpiq vezérigazgatója.

A svájci tulajdonban lévő Alpiq kettes erőműve 400 megawatt villamos és 145 megawatt hőenergia előállítására képes. A beruházás végén – a 2017/2018-as fűtési szezonra – a hőtermelés 245 megawattra növekszik.

A beruházásból 15,7 milliárd forintot a Főtáv Zrt. finanszíroz, 50 százalékban uniós forrásból – tájékoztatta Fekete Csaba, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója a jelenlévőket.

Az Alpiq hozzájárulása 3 milliárd forint, de ezen felül 2019-ig további 4,3 milliárd forintot fordít a társaság a projekthez részben kapcsolódó környezetvédelmi fejlesztésekre is – tette hozzá Briglovics Gábor.

A kormány a 2014–2020 közti uniós költségvetési időszakban 12 ezer milliárd forint támogatáshoz jut, ebből 43 milliárd forintra pályázhatnak a távhőszolgáltatók – ismertette a finanszírozás központi forrását Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a megállapodás példaértékű az állami, illetve önkormányzati, valamint a magánszféra fejlesztési együttműködésére.

A megállapodás nyomán megvalósuló beruházás hozzájárul ahhoz, hogy 300 ezer fővárosi lakásba olcsóbban jusson el a távhő – mondta Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes.

Fekete Csaba kifejtette: az eddig külön működő távhő-szolgáltatási szigetek összekapcsolásával megvalósul a verseny a közös rendszerbe hőt betápláló társaságok között. Erre a rendszerre kapcsolódik majd rá a tervezett új hulladékhasznosító mű is.

Hozzátette: a Főtáv célja az olcsó hőenergia előállítása, a hatékony működés és az új fogyasztók bekapcsolása. A közös távhőrendszer megteremtése az első és a harmadik célkitűzést – az olcsó hőenergiát és az új fogyasztók bekapcsolását – segíti.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.