Olcsóbbak lehetnek a tabletek

Januártól 5-12 százalékkal csökkennek egyes adathordozók árába beípétett jogdíjak.

MA
2014. 12. 22. 21:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az igazságügyi miniszter a napokban jóváhagyta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét.

2014-ben már 30 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set-top-box) jogdíja. Szintén ebben az évben a díjfizetési kötelezettséget kiterjesztették a táblagépekre is, aminek hatására jelentősen visszaszorult a táblagépek fekete- és szürkeforgalma. A jogdíjjal értékesített táblagépek forgalma idén várhatóan meghaladja a 650 ezer darabot, ami mintegy 30 százalékkal magasabb az előzetes becsléseknél.

Az üreshordozó-díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építik be, amely a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatott kompenzálni.

Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. A közlemény szerint 2013-ban a magyar táblagéphasználók 93 százaléka rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.