Orbán Viktor: Ez egy különleges felelősség

Megépül a tranzitútvonal, gyorsabban érnek az áruk a görög kikötőkből Európába.

LR
2014. 12. 16. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vonalat Kína pénzügyi és technikai segítségével valósítják meg. „Ez a vasútvonal lesz az egyik szakasza annak a Görögországból induló tranzitútvonalnak, amely Macedónián, Szerbián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európa felé halad majd – ismertette a részleteket a kormányfő. Orbán közölte azt is, hogy a Bank of China Budapesten alakítja meg regionális központját. Beszédében a világban folyó változásokra és azok következményeire is kitért. „Be kell ismernünk, hogy a globális politikát, gazdaságot és biztonságot érintő változásoknak a következményeként versenyképesség szempontjából kontinensünk nem volt olyan sikeres, mint a többi” – fogalmazott. Hozzátette: eközben mindenki egyetért abban, hogy a közép- és kelet-európai térség lett és lesz a növekedés motorja Európában.

„Az a tény, hogy a gazdasági növekedésünk magasabb volt az európai uniós átlagnál, különleges felelősséggel jár” – közölte, majd úgy folytatta, hogy a gazdasági növekedés további serkentése európai érdek. A miniszterelnök szerint „az Európai Unió hibát követne el, ha ebben az időszakban befelé fordulóvá válna, éppen ellenkezőleg: Európának képesnek kell lennie stratégiai együttműködést kiépíteni a világ leggyorsabban fejlődő régióival”. Ezért Európa egyik legfontosabb érdeke az, hogy a legszorosabb együttműködést alakítsa ki Kínával, a régió pedig játsszon továbbra is aktív szerepet a kínai–európai együttműködésben – fejtette ki Orbán Viktor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.