Óriási értékű beruházást javasol Németország

A berlini listán a legnagyobb tételt a széles sávú internet infrastruktúrájának kiterjesztését célzó projektek jelentik.

mr
2014. 12. 08. 23:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Süddeutsche Zeitung című német lap a hétfői számában azt írta, hogy a berlini vezetés megküldött egy listát az EB-nek, ez 58 beruházási projektet ismertet. Berlin ezeket javasolja megvalósításra a brüsszeli testület novemberben felvázolt tervének keretében, amely szerint a 21 milliárd eurós, közpénzből létrehozandó Európai Stratégiai Befektetési Alap segítségével még tizenötször annyi pénzt, vagyis további 315 milliárd eurót fordítanak a köz- és magánszektor együttműködésével a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést szolgáló fejlesztésekre.

A berlini listán a legnagyobb tételt, mintegy 24 milliárd euró magántőkét a széles sávú internet infrastruktúrájának kiterjesztését célzó projektek jelentik. A hozzáférés főleg a vidéki régiókban korlátozott, például a német–francia határ viszonylag ritkán lakott részein. Az ilyen térségekben éppen a nagy távolságok és az alacsony népsűrűség miatt tisztán piaci alapon nem éri meg beruházni, ezért állami ösztönzőkre is szükség van.

A második legnagyobb tétel, 13,5 milliárd euró szélerőmű-építési és -fejlesztési projektekből áll össze. A javasolt projektek egyebek között arról szólnak, hogy a termelési ingadozás csökkentése céljából kapcsolják össze azokat a rendszereket, amelyek a tengerre telepített szélerőműparkok termelését betáplálják a távvezeték-hálózatba.

Nagyjából 10 milliárd euró értékben szerepelnek a köz- és a magánszféra együttműködésével – az úgynevezett PPP-konstrukcióban – tervezett autópálya-fejlesztési projektek, amelyek 670 kilométernyi autópálya szélesítését, felújítását, illetve új szakaszok építését irányozzák elő.

Egy sor további infrastrukturális projektet is javasol a német kormány, így például a frankfurti repülőtér harmadik termináljának megépítését. A tervek már elkészültek, és a 3 milliárd eurós beruházás finanszírozása is biztosított. A berlini vezetés azt reméli, hogy felgyorsíthatja a bürokráciát, ha a projekt bekerül a brüsszeli bizottság programjába.

A pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette a Süddeutsche Zeitung értesüléseit, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az 58 projektet tartalmazó lista megküldése Brüsszelnek nem azt jelenti, hogy az összes projekt bekerül a bizottsági befektetésösztönző programba, és az is előfordulhat, hogy egyes projektek soha nem valósulnak meg.

Jean-Claude Juncker, az EB elnöke november végén ismertette a befektetésösztönző csomag tervét, amely azon a feltételezésen alapul, hogy bizonyos közösségi források célzott felhasználása sokszoros értékű magánbefektetésekre bátorítja majd a piaci szereplőket.

A Juncker-terv szerint ki kell választani a közös célokhoz legjobban illeszkedő fejlesztési, beruházási projekteket, megfelelő finanszírozási programokat kell társítani hozzájuk, és a következő három évben végre kell hajtani valamennyi projektet. A terv fontos eleme, hogy el kell távolítani a túlszabályozásból adódó akadályokat, aminek révén Európa vonzóbbá válhat a befektetők számára. A december 18–19-i EU-csúcs napirendjére kerülő tervezettel Juncker szerint azt az egyértelmű üzenetet kell intézni a világhoz, hogy „Európa visszatért az üzletbe”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.