Óriási pénzzel ösztönzi Japán a gazdaságát

A működésük fenntartásához hiteltörlesztési támogatást kapnak a kis- és középvállalatok.

mr
2014. 12. 28. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A program keretében az alacsony jövedelmű háztartások üzemanyag- és vásárlási utalványokat kapnak, a leszakadó régiók pedig központi támogatásban részesülnek. Emellett a működésük fenntartásához hiteltörlesztési támogatást kapnak a kis- és középvállalatok, továbbá a 2011-es földrengés és szökőár által sújtott régiók kiemelt támogatásban részesülnek.

Ugyanakkor Japán az óriási tőkeinjekciókkal, gazdaságösztönző programokkal és szerkezetátalakító reformokkal fémjelzett kétévnyi, Abenomicsnak nevezett gazdaságpolitika után is óriási kihívások előtt áll.

A monetáris politika agresszív lazításával sikerült áremelkedést előidézni, és kihúzni az országot a gazdaságot évek óta bénító deflációs fázisból. A hatalmas tőkeinjekcióknak köszönhetően a jen gyengült, az exportőrök bevétele emelkedett, a részvényárfolyamok erősödtek. Az áfa áprilisi, 5-ről 8 százalékra emelése azonban megakasztotta a folyamatot, de jövőre a további ösztönző intézkedéseknek köszönhetően a növekedés folytatódására lehet számítani.

Japán az iparosodott országok körében a leggyorsabban öregedő ország. Lakosságának több mint egyharmada 60 év feletti, a választójoggal rendelkezőknek pedig több mint 60 százaléka 50 év felett van. Abban az esetben, ha az ország nem külföldi bevándorlókkal tölti be a keletkező munkahelyeket, a gazdaság termelékenységét kell fokoznia.

Az Abenomics gazdaságpolitika mélyenszántó reformokkal készül ezt elősegíteni. Abe Sindzó miniszterelnök reformtörekvései azonban az idősödő lakosság ellenállásába ütköznek, különösen a mezőgazdasági, az egészségügyi szektorban, illetve a kereskedelmi liberalizáció területén.

A japán államadósság jelenleg a GDP mintegy 240 százalékára tehető, ami a legmagasabb arány az iparosodott országok között. Az adósság azonban túlnyomórészt a lakossággal szemben áll fenn, és problémamentesen kezelhető, mert a költségvetési hiányt részben a jegybank finanszírozza, illetve az állampapírok alacsony kamata miatt a törlesztési teher is alacsony. Szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy Japán nem lesz képes a végtelenségig „pénzt nyomtatni” és adósságot adósságra halmozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.