Rekordmagas az idei kifizetés, és még nincs vége

A magyar állam 1732 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki az idén december 18-ig a pályázóknak.

MNO
2014. 12. 18. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette: hetente több tízmilliárd forintos kifizetések vannak, így várhatóan az év végéig még 300 milliárd forint támogatás kerül a kedvezményezettekhez. A teljes 2007–2013-as uniós ciklusban 6761 milliárd forint fölé emelkedett a kifizetett uniós források összege. Tavalyelőtt 1054, tavaly pedig 1708 milliárd forint uniós fejlesztési forrást használt fel Magyarország.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárának november 4-ei közlése szerint Magyarország 2014. október 31-éig 1364 milliárd forint európai uniós forrást fizetett ki, ami az időarányos terv 93 százalékos teljesülését jelentette.

Csepreghy akkor kiemelte, hogy a tapasztalatok szerint az éves kifizetések több mint fele az év utolsó két hónapjában realizálódik, így jó esély van arra, hogy Magyarország ismét rekordot döntsön a kifizetésekben. Elmondta: a visegrádi négyekkel, valamint Romániával és Bulgáriával összevetve Magyarország az éllovasok közé tartozik a régióban; Lengyelország után a második a kifizetési rangsorban.

Vitályos Eszter Zsuzsanna az éves összefoglalójában beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság csütörtökön értesítette a kormányt, hogy az aszfaltügy kapcsán feloldja a teljes kifizetési blokkot és az elszámolások újraindulhatnak minden olyan számla tekintetében, amelyek nem érintettek az ügyben, ez pedig nagyságrendileg 100 milliárd forint. Brüsszel azt kifogásolta, hogy bizonyos pályázatokon csak olyan cégek vehettek részt, amelyek aszfalt-előállító teleppel rendelkeztek a projekt helyszínének közelében.

Vitályos Eszter Zsuzsanna elmondta azt is, hogy január elsejétől bevezetik a biztosítékmentességet, tehát biztosíték nyújtása nélkül juthat támogatáshoz az a kedvezményezett, aki rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel, és nem minősül köztartozónak. Ez a mentesség kiterjed azokra a támogatottakra is, akik korábban már nyújtottak biztosítékot.

Az uniós fejlesztési forrásokból a magyar vállalkozások külföldi vetélytársakkal szembeni versenyhátrányát kell ledolgozni – jelentette ki még december elején Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország még egyszer nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a gazdasági válság kirobbanásának idején jellemző gondolkodáshoz hasonlóan ajándékpénznek tekintse az uniós forrásokat és életképtelen vállalkozásokat támogasson belőlük.

Ezt a célt szolgálja a 2014 és 2020 között Magyarországnak jutó 12 ezer milliárd forintnyi EU-támogatás új szemléletű elosztása és a pályázati rendszer megváltoztatása is, mely garantálja a gazdaság fenntartható fejlődését akkor is, ha 2020 után elapadnak az Európai Uniótól érkező források – mondta Csepreghy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.