Szakszervezeti pálfordulás?

Aláírásgyűjtés indult a vasárnapi zárva tartás ellen a Tesco áruházaiban.

2014. 12. 03. 4:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírásgyűjtést indított a Tesco üzleteiben a hipermarketlánc munkavállalóit képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a vasárnapi zárva tartás ellen – értesült lapunk. Ez amiatt érdekes, mert a szervezet az elképzelés korábbi felvetésekor is azt hangoztatta, kiállnak a kizsákmányolt kereskedelmi alkalmazottak mellett, és támogatják, hogy vasárnaponként a pult mögött állók is inkább a családjukkal tölthessék az időt. A KASZ azért változtatott álláspontján, mert szerinte a kormány összehangolt támadást intéz a kereskedelmi láncok ellen, ami veszélybe sodorja az ott dolgozók létbiztonságát.

Sáling József, a szervezet elnöke nemrégiben még valótlannak nevezte azokat a híreket, amelyek többezres elbocsátásokról szólnak, mivel szavai szerint akkora létszámhiány van a kereskedelemben, hogy a boltok nemhogy elküldeni, de felvenni sem tudnak alkalmazottakat. Ezt arra reagálva mondta, hogy a kereskedőket tömörítő szervezetek egy része már a tervezet első ismertetésekor megkongatta a vészharangot: tízezres nagyságrendben utcára kerülő dolgozók, milliárdos veszteség képét vetítették előre. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn ismertette a nagyobbik kormánypárt álláspontját. Eszerint úgy módosítanák a szabályokat, hogy annak csupán az első lépése lenne a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése, mert a cél az, hogy egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni a hét utolsó napján. A boltok működésének korlátozását néhány feltétellel és módosítással szavazhatja meg a kormány, így például advent idején a jövőben is nyitva lehetnek az áruházak, ekkor azonban legalább 50 százalékos bérpótlék illetné a pult mögött álló alkalmazottakat. Úgy tudjuk, a turisztikai szempontból látogatottabb településeken is tennének engedményeket a vasárnap üzemelő kereskedőknek.

– A kereskedelmi láncok az új munka törvénykönyvének 2012-es életbelépése előtt is rendeltek el vasárnapi munkavégzést, csakhogy jogellenesen – mondta lapunknak Nyitrai Károly munkajogász. Példaként a legnagyobb forgalmú multinacionális áruházláncot, a Tescót említette, amely szavai szerint a hét utolsó napjára szóló bérpótlék kifizetése nélkül így „több milliárd forinttal” károsította meg a munkavállalókat. Mint mondta, jelenleg is körülbelül hetven munkavállaló kártérítési pere van folyamatban, és bár az igények nagy része már elévült, dolgozónként 50 és 200 ezer forintot, illetve nem vagyoni kártérítést követelnek.

A szocialisták a tegnapi parlamenti ülésen támadták a vasárnapi zárva tartásról szóló javaslatot. Az ellenzéki párt szerint húszezer munkahely szűnhet meg. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára erre elmondta: Ausztriában, Németországban és Belgiumban szinte pontosan ugyanilyen a szabályozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.