Támogatják a bányászati beruházásokat

A parlament tárgyalja a bányászati, valamint a termőföld védelméről szóló törvények módosítását is.

MA
2014. 12. 04. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, hogy jövőre szénbányászati koncesszióra is meghirdetnek pályázatot. Emellett bejelentette: 42,3 milliárd forint áll rendelkezésre az év végén bezáró márkushegyi bánya alkalmazottainak átképzésére  és elhelyezkedésük támogatására, amelyet a Vértesi Erőmű segít.

A jogalkotásról szólva kitért arra, hogy a parlament tárgyalja a bányászati, valamint a termőföld védelméről szóló törvények módosítását. Az új jogszabályok elősegítik a jogosulatlan bányászati tevékenységek feltárását és világosabb szabályokkal védik az állami tulajdont.

Elmondta, hogy a kormány az idén is folytatta azt a munkát, amelyet a Nemzeti Energia Stratégia tartalmaz, így a 2014–2015-ös tanévben három helyszínen újra megkezdődött a vájárképzés, mivel az ásványi vagyon kitermeléséhez szakképzett munkaerő szükséges.

Aradszki András felidézte, hogy 1989. december 4-én elevenítették fel újra a bányászok, kohászok és tüzérek védőszentje, Szent Borbála hagyományát, így a mai a 25. ünnepség a sorban. A vallásos ünnep kötődik a bányászat kockázatához és az ebből fakadó szolidaritáshoz.

Az eseményen egy felvételről megszólalt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke is. Többek között elmondta, hogy a Bányászati és Kohászati Egyesület jogelődje 1892-ben alakult meg Selmecbányán, és ezen az alapon jöttek létre az önsegélyező szervezetek és a bányászkórház is. Miután a hagyományos szénbányászat gazdaságtalan lett, az ágazat visszafejlődött, ugyanakkor az új technológiák lehetővé teszik a bányák újranyitását.

Az ünnepség végén Aradszki András Szent Borbála érmeket és miniszteri elismerő okleveleket adott át a kiemelkedő munkát végzett bányászoknak és kohászoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.