Több hal a szákban

Akár négy százalékkal is nőhet a haltermelés hazánkban.

HZS
2014. 12. 08. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok átlagos halfogyasztása ma még jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, de akár tíz éven belül lényegesen emelkedhet és elérheti az egy főre jutó tíz kilogrammot is – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója. Jelenleg Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás fejenként négy kilogramm körül mozog évente, ami a teljes húsfogyasztás alig 4-5 százalékát jelenti. Az EU-ban az egy főre jutó halfogyasztás évente mintegy 18 kilogramm – tette hozzá a szakértő.

Megjegyezte, hogy ebből a mennyiségből csak mintegy 10-15 százalék az édesvízi hal aránya, míg Magyarországon ez az arány 50 százalék feletti, ami jelentős fejlődési perspektívát jelenthet az ország haltermelése és későbbi halexportja számára.

Lévai Ferenc elmondta azt is: a magyarok éves halfogyasztásuk mintegy harmadát az év végi ünnepek idején vásárolják meg. Főként pontyot vesznek – ami az összmennyiség mintegy kétharmadát jelenti –, de nagyon népszerűek a ragadozó halak (süllő, pisztráng, harcsa) is. A hal ára az idén nem emelkedett a múlt évihez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.