A magyarok átlagos halfogyasztása ma még jóval alacsonyabb az uniós átlagnál, de akár tíz éven belül lényegesen emelkedhet és elérheti az egy főre jutó tíz kilogrammot is – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója. Jelenleg Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás fejenként négy kilogramm körül mozog évente, ami a teljes húsfogyasztás alig 4-5 százalékát jelenti. Az EU-ban az egy főre jutó halfogyasztás évente mintegy 18 kilogramm – tette hozzá a szakértő.
Megjegyezte, hogy ebből a mennyiségből csak mintegy 10-15 százalék az édesvízi hal aránya, míg Magyarországon ez az arány 50 százalék feletti, ami jelentős fejlődési perspektívát jelenthet az ország haltermelése és későbbi halexportja számára.
Lévai Ferenc elmondta azt is: a magyarok éves halfogyasztásuk mintegy harmadát az év végi ünnepek idején vásárolják meg. Főként pontyot vesznek – ami az összmennyiség mintegy kétharmadát jelenti –, de nagyon népszerűek a ragadozó halak (süllő, pisztráng, harcsa) is. A hal ára az idén nem emelkedett a múlt évihez képest.