Töpörödés után növekedés

A horvát gazdaság hat év zsugorodás után jövőre először nő – áll a balkáni ország jegybankjának az előrejelzésében.

LR
2014. 12. 20. 18:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi bank által várt növekedés azonban igen szerény, csupán 0,2 százalék lesz, ami elmarad a kormány által várt 0,5 százalékos bővüléstől, miközben folyamatosan nő a rossz hitelek aránya. A jegybank 0,2 százalékos jövő évi inflációra számít az idei 0,2 százalékos defláció után.

A horvát gazdaság mintegy 13 százalékkal gyengült az elmúlt hat évben, a munkanélküliség 19 százalékos, a kormány pedig egyre több kölcsönt vesz fel az államháztartási hiány finanszírozására. Horvátország idei államháztartási hiánya a hazai össztermék (GDP) mintegy 5 százaléka lesz, a GDP-arányos államadósság átlépte a 80 százalékot.

A horvát jegybank adatai szerint a nem fizető hitelek aránya – a teljes hitelállományhoz képest – 17,2 százalékra emelkedett szeptember végén a múlt év végi 15,7 százalékról. A vállalati szektorban a rossz hitelek aránya nagyobb, mintegy 31 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.