Tovább javul a rubel

Helyi idő szerint délelőtt fél tizenegykor az euróért 74,85 rubelt kértek, míg a dollár 60,85 rubelen forgott.

MD
2014. 12. 19. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint délelőtt fél tizenegykor az euróért 74,85 rubelt kértek, szemben a csütörtöki 75,7 rubeles zárással, míg a dollár 60,85 rubelen forgott a 61,5 rubeles csütörtöki zárás után. A pánik csúcspontján, kedden délután az eurót több mint 100 rubelen, a dollárt pedig több mint 80 rubelen jegyezték.

A stabilizálódás dacára az orosz fizetőeszköz értéke így is 40 százalékkal alacsonyabb az év elejéhez viszonyítva. A hét eleji példátlan mértékű árfolyamesés, amely az 1998-as válságot idézte fel, tovább gyengítette a nyugati szankciók és az olajárak esése által erősen megtépázott gazdaságot.

A héten a kormány csatlakozott a rubel védelmét célzó jegybanki erőfeszítésekhez. Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy az ország legkésőbb két éven belül felülkerekedik a válságon, de konkrét intézkedéseket nem vázolt fel.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter pénteken megismételte, hogy a jegybankkal egyeztetve a tárca hétmilliárd dolláros tartalékából készek devizát eladni a piacon. Álláspontja szerint a rubel árfolyama erősebb lesz a jövő év elején, így most nem kockázatos az azonnali devizaeladás és a visszavásárlás a jövő év elején, amikor a költségvetésnek szüksége lesz devizára.

A VTB Capital befektetési társaság elemzői arra számítanak, hogy a rubel erősödni fog a napokban, mivel az exportorientált vállalatok eladják devizában keletkezett bevételeiket a hónap végén esedékes adófizetések miatt. A dollár és az euró iránti lakossági kereslet mértéke azonban megjósolhatatlan, így az egyik legnagyobb kockázat marad.

Az orosz átlagpolgárok az utóbbi napokban megrohamozták a valutaváltókat, hogy az elértéktelenedést megakadályozandó, rubelben tartott megtakarításaikat külföldi valutába helyezzék át. Emellett válogatás nélkül vásárolták fel az olyan tartós fogyasztási termékeket, mint bútorok vagy a drága elektronikai cikkek. Sok vállalat – külföldiek és oroszok vegyesen – leállította szállításait az üzletekbe, vagy felfüggesztette a kereskedést, mert képtelenek voltak követni a rubel árfolyamának változását az árak megállapításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.