Tudnivalók az EKÁER indulásáról (x)

Így készüljön fel az EKÁER indulására!

2014. 12. 18. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EKÁER-rel nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja, hiszen a szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni. Az EKÁER-rel kapcsolatos minden fontos információ elérhető a rendszer hivatalos, folyamatosan frissülő honlapján (www.ekaer.nav.gov.hu).

Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség?

A bejelentési kötelezettség minden egyes útdíjköteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) végzett közúti fuvarozással járó termékszállításra vonatkozik, de elsősorban nem a fuvarozót, hanem az áru kereskedelmében érintett belföldi feleket, az eladót, illetve a vevőt érinti.

Be kell jelenteni:

– a terméket átvevőnek/címzettnek a közösségen belüli beszerzést és az egyéb célú behozatalt;
– az eladónak/feladónak az EU más tagállamába történő értékesítést és az egyéb célú kivitelt;
– az eladónak az első belföldi adóköteles értékesítést, ha az nem a végfelhasználó részére történik.

A bejelentésre kötelezett adatok egy része a szállítmány megérkezéséig módosítható, és az átvételi (kirakodási) helyre érkezés időpontját követő munkanapon is elegendő rögzíteni. A gépjármű rendszámának megadása nem feltétele az EKÁER-szám megállapításának, azonban a fuvarozás megkezdéséig ezt az adatot is rögzíteni kell. A bejelentéskor a rendszer egy 15 napig érvényes, úgynevezett EKÁER-számot generál, amely a fuvarhoz kapcsolódik. Az EKÁER-számról a fuvarozót vagy fuvarszervezőt tájékoztatni kell.

Biztosíték nyújtása

2015. február 1-jétől kockázatos élelmiszerek és termékek esetén a bejelentéseken túl biztosítékot is kell majd nyújtani és a működés során azt folyamatosan fenntartani. Ez alól kivétel, ha Magyarországról az EU más tagállamába történik a kivitel.

Mentességek

Mentesülnek azonban a bejelentési kötelezettség alól például a segélyszállítmányok vagy a katasztrófaelhárításban részt vevő gépjárművek is, de nem kell bejelentést tenni a gyűjtőfuvar keretében végzett közúti áruszállításról sem, amennyiben az adott termék mennyisége/értéke a törvényben meghatározott határt nem haladja meg, továbbá a törvényben meghatározott jövedéki termékek szállítása esetén sem. Mentes a bejelentés alól azon nem kockázatos termék, amely adó nélküli ellenértéke a 2 millió forintot, illetve súlya a 2,5 tonnát nem haladja meg. Nem mentesülnek a bejelentési kötelezettség alól a belföldi fordított adózás alá eső termékek.

EKÁER honlap:www.ekaer.nav.gov.hu

Kérdések: [email protected]

regisztráció: 2014.12.20-tól

türelmi idő: 2015.01.31-ig

Mikortól és hol lehet regisztrálni?

Regisztrálni az EKÁER honlapon lehet december 20-tól. Az EKÁER-es regisztráció alapfeltétele az ügyfélkapus hozzáférés (https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/), az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek esetében ezen felül a NÉBIH FELIR regisztráció.

Türelmi idő

2015. január 31-ig tart a bírságmentes időszak. A NAV az újév első hónapjában is ellenőriz ugyan, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.