Új gázfolyosó kialakítása a cél

Jelenleg hazánk számára a görög-bolgár-román-magyar gázfolyosó kialakítása a legfontosabb feladat.

HZS
2014. 12. 02. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke Brüsszelben elmondta, hogy görög-bolgár-román-magyar vezetékek összekapcsolása azért kiemelkedően fontos, mert ezen a vezetékrendszeren nagy mennyiségű gáz áramolhat az úgynevezett déli gázfolyosóból Európába. Németh Zsolt hozzátette: „Fontos, hogy az EU támogassa ennek a görög-bolgár-román-magyar tengelynek a megépítését.” (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzet Online-nak adott interjújában pedig kritikusnak nevezte Közép-Európa energiabiztonságát, ezért fejlesztéseket sürgetett Brüsszelben.)

A Brüsszelben tárgyaló magyar nemzeti delegáció tagja volt Németh Zsolt mellett a honvédelmi bizottság alelnöke, a szocialista Harangozó Tamás is, a csoport megbeszélést folytatott Federica Mogherinivel, az EU új kül- és biztonságpolitikai képviselőjével, valamint Johannes Hahnnal, az EU új szomszédságpolitikai és bővítési tárgyalásokkal foglalkozó biztosával, és a balkáni országok külügyminisztereivel. De megvitatták Elmar Brok jelentését is az EU biztonsági helyzetéről.

Ezzel kapcsolatban a magyar külügyi bizottsági elnök megállapította: sürgető, hogy az új biztonsági helyzetben az unió biztonsági stratégiát alkosson, amely az elkövetkező időszakra orientálja majd a politikai gondolkodást.

A Nyugat-Balkánt illetően Németh Zsolt hangsúlyozta: sürgető teendő, hogy az EU-bővítési folyamatnak megfelelő lendületet adjanak, tekintettel arra, hogy fokozódik a nyugat-balkáni orosz aktivitás, valamint kockázatokat hordoz a térség számára a radikális iszlám magatartása is. A magyar politikus elmondta: a találkozón elismerésünket fejeztük ki azért, mert a nyugat-balkáni országok sikeresen rendezik a kisebbségi vonatkozású kérdéseket. „Ebben a sorban kiemelkedően fontos számunkra a magyar–szerb megbékélési folyamat látványos előrehaladása” – tette hozzá.

Németh Zsolt szerint nem csak a nyugat-balkáni országok érdeke az EU-bővítésének folyamata, hanem Európa számára is a válság leküzdésének fontos összetevője. Ebben – jegyezte meg – egyetértenek az MSZP-s Harangozó Tamással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.