Újabb országban nyílt magyar kereskedőház

Magyar kereskedőház nyílt Mongólia fővárosában, Ulánbátorban, ezzel már a huszonegyedik kereskedelmi külképviselet működik világszerte – közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) hétfőn az MTI-vel.

RZ
2014. 12. 01. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNKH ulánbátori irodáját Rizák Sándor fogja vezetni. A közleményben idézik Kerekes Györgyöt, a MNKH Zrt. vezérigazgatóját, aki a megnyitón arról beszélt, hogy Mongólia nagy potenciállal rendelkező gazdaság. Az országba irányuló magyar export 2013-ban 20 százalékkal nőtt, ezt a növekedést szeretnék a jövőben is megtartani. A magyar vállalkozások számára exportképes terület az élelmiszeripar, az építőipar, a gépipar és a technológia. Fontos cél az is, hogy minél több mongol fiatal tanuljon Magyarországon, és minél több magyar mérnök dolgozzon Mongóliában – tette hozzá Kerekes György a közlemény szerint.

Bolormá Luvszandorzs, a mongol Golomt Bank igazgatóhelyettese a megnyitón arra emlékeztetett, hogy augusztusban a Golomt Bank 4 millió dolláros szerződést kötött a magyar Eximbankkal, amivel a mongol–magyar üzleti kapcsolatok fejlődését kívánják segíteni.

Az MNKH közleményében ismerteti, hogy Mongóliában a belpolitika stabil, a kormány az életszínvonal emelését és a befektetési lehetőségek javítását tűzte ki fő céljának. A lakosság 50 százalékának új lakásra lenne szüksége, évek óta megoldásra vár egyebek között a vízellátás, a központi fűtés és a csatornázás.

A közlemény szerint a magyar kis- és középvállalkozásoknak kiváló befektetési lehetőségeket kínál az ország, a mongol parlament új befektetési törvénye ugyanis azonos feltételeket biztosít a mongol és külföldi befektetők számára. A teljes magyar-mongol kereskedelmi forgalom 2012-ben 7 millió dollár (több mint 1,5 milliárd forint) volt.

A magyar kormány a keleti nyitás koncepciójának keretében 2012-ben döntött arról, hogy külpiaci irodahálózatot létesít a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. koordinálásával. Az eredeti tervekben három év alatt húsz iroda megnyitása szerepelt, a rendszer azonban olyan sikeresen indult el, hogy már az idei év végéig 25 kereskedőház létesül, és jövőre további 15 nyitása lehetséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.