Varga: Kevesebb lehet a hiány a tervezettnél

GDP-arányosan 2,6-2,7 százalék lehet az idén az államháztartás hiánya – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

MD
2014. 12. 20. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte, hogy az idén magasabb lett a növekedés, ami segítette a központi bevételek alakulását, és arra számítanak, hogy szeptember, október és november után decemberben is többlettel zár az államháztartás. Megjegyezte azonban, hogy a hiány végső alakulása sok mindentől függ, jelentős szerepe van például annak, hogy a minisztériumok, költségvetési intézmények hogyan tudták a gazdálkodásukat lezárni.

A miniszter megerősítette, hogy jövőre nem terveznek devizakötvény-kibocsátást, ugyanakkor hozzátette, hogy nem szabad dogmatikusnak lenni. „Amennyiben ugyanis kedvező lesz a pénzügyi piaci helyzet, és megéri majd Magyarországnak devizakötvény-bevonással lecserélni hosszú, magasabban kamatozó papírokat, akkor megtesszük” – mondta.

A bankadóval kapcsolatban közölte, hogy „a kormány kész olyan rendszer kialakítására, amely a hitelezésért cserébe hajlandó engedni a mostani terhekből”.

Arra a kérdésre, hogy új megállapodást tervez-e a kormány a bankokkal, Varga Mihály úgy fogalmazott: „megérett a helyzet arra, hogy újfajta keretrendszerben gondolkodjunk, új megállapodások előkészítését kezdjük el”.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett inflációs jelentése szerint az idén 2,5 százalék, jövőre 2,4 százalék lesz az államháztartás hiánya a GDP-hez képest az uniós módszertan szerint számítva. A folyó fizetési mérleg többlete az idén a GDP-hez mérten 4,2 százalék, jövőre 5,1 százalék lesz az MNB szakértői szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.