170 millió forint a fűszerpaprika-termesztőknek

A kormány továbbra is támogatja a vidéki megélhetést.

BA
2015. 01. 23. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a minisztérium, a múlt évhez hasonlóan, elősegíti a minőségi fűszerpaprika előállítását azzal, hogy támogatást nyújt a minősített szaporítóanyag felhasználáshoz, amely a termelési költségek egyik meghatározó tényezője.

A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági (de minimis) támogatásáról szóló rendelet várhatóan február végén jelenik meg. Ennek alapján a fűszerpaprika-termelők vissza nem térítendő mezőgazdasági – csekély összegű – támogatást kaphatnak. A tárca a forrás mértékét a támogatási időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 százalékában, de kilogrammonként legfeljebb 30 ezer forintban tervezi megállapítani.

A kormány a vidéki megélhetést, a jövedelmezőség növelésének támogatását továbbra is kiemelten kezeli. További célkitűzés a magyar termékek piacra jutásának elősegítése. Ebben a kézimunka-igényes fűszerpaprika-termesztésnek az idén is jelentős szerepe lehet – közölték. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a gazdálkodó a fémzárolt vetőmag vásárlását számlával, a vetőmag minőségét pedig minősítő bizonyítvánnyal igazolja.

A múlt évi tapasztalatok azt mutatták – jelzi a minisztérium –, hogy a szaporítóanyag származásának nem megfelelő igazolása miatt sokszor a kérelmek hiánypótlására volt szükség, a támogatás kifizetése pedig meghiúsult a nem megfelelő igazolások miatt.

A tárcánál bíznak abban, hogy a gazdák 2015-ben a teljes keretösszeget felhasználják, és a jelenlegi mintegy 1300 hektár nagyságú vetésterület növekszik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.