390 milliárd forintra pályázhatnak

A megyei jogú városok kiemelt szerepet kapnak a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban.

BLM
2015. 01. 26. 21:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákossy Balázs a távirati irodának kiemelte: a megyei jogú városok kiemelt szerepet kapnak a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban. Fenntartható városfejlesztési célokra az Európai Fejlesztési Alap (ERFA) forrásainak 6,7 százaléka mellett kiegészítő pénzeszközként az  Európai Szociális Alap (ESZA) forrásait is biztosítják számukra – tette hozzá.

Kifejtette: a 2007–2013-as források maradéktalan, és az új, 2014–2020-as költségvetési ciklus hatékony felhasználása kulcsfontosságú Magyarország számára. Az NGM felügyelete alá tartozó gazdaságfejlesztési és területfejlesztési operatív programok az új uniós időszakban kiemelten a gazdaság lendületben tartását és a foglalkoztatás bővítését célozzák – fűzte hozzá.

A magyar kormány számára fontos, hogy olyan támogatási konstrukciókat ajánljanak ezek keretében a pályázóknak, ahol a megyék és a megyei jogú városok részéről megfogalmazott fejlesztési igények összhangban vannak az ágazati politikával – mutatott rá az  államtitkár.

Az uniós források felhasználásáért felelős államtitkár elmondta: új területi kiválasztási rendszer lép életbe, amelynek célja, hogy a források elosztása a helyi fejlesztési igényeknek megfelelő és hatékonyabb legyen. Mindezzel lehetőség nyílik a helyi szereplők intenzívebb bevonására, a területi igényekre fókuszáló és helyi alapon szervezett programok támogatására is. Ezek a helyi foglalkoztatás elősegítését, illetve a szegénység és a társadalmi kirekesztés mérséklését, felszámolását célozzák – fűzte hozzá.

Rákossy Balázs emlékeztetett arra, hogy a 2014–2020-as időszak operatív programjainak tervezésébe beépítették az eddigi jó gyakorlatot. A kifizetések során olyan új elemeket vezetett be a kormány, amelyek a vállalkozások gyors és egyszerű forráshoz jutását segítik. Kiemelt cél a pénzügyi eszközök felhasználása esetében a kormány stratégiai céljait támogató intézmény- és termékrendszer létrehozása, illetve a jól teljesítő és növekedési lehetőséget bemutató vállalkozások kiemelt kezelése – hangsúlyozta az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.