7,2 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta

188 ezerrel többen dolgoztak szeptember–novemberben, mint egy évvel korábban – jelentette a hivatal.

MNO
2015. 01. 06. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,9 százalékponttal 6,2 százalékra, az 55–64 éveseké 1,7 százalékponttal 6,0 százalékra csökkent. A munkanélküliek 20,6 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 19,4 százalékos munkanélküliségi rátája 5,0 százalékponttal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában.

 

 

A 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 169 ezer volt, 47 ezerrel kevesebb, mint 2013 azonos időszakában. Munkanélküliségi rátájuk 2,1 százalékponttal 7,0 százalékra csökkent. Szeptember–novemberben a munkanélküli nők 152 ezres létszáma 36 ezerrel volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékpontos csökkenés után 7,4 százalék volt. A munkanélküliek 46,4 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap volt – közölte a KSH.

 

 

Az előző időszakban, július–szeptemberben 192 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, a foglalkoztatottak száma megközelítette a 4 millió 182 ezret. A munkanélküliek száma ugyanebben az időszakban 102 ezerrel, 333 ezerre csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a munkanélküliségi ráta 2,4 százalékponttal, 7,4 százalékra mérséklődött.

Jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember-novemberben az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az augusztus-októberben mért adatokhoz képest nőtt – hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatokat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint a foglalkoztatottak száma tavaly szeptember-novemberben 4 millió 155 ezer volt, a munkában állók száma 188 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
Tavaly szeptember-novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezerrel 321 ezerre, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklődött.

 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly szeptember eleje és november vége között éves összevetésben lényegesen, 2 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor az augusztus-októberben mért 7,1 százalékos rátához képest minimálisan emelkedett. Balatoni András, az ING vezető elemzője kiemelte: a közmunkaprogram bővítésével tovább csökken ugyan a munkanélküliség, de az elsődleges munkaerőpiacon emelkedik a munkaerő-kereslet, ezért el kellene kezdeni a közmunkaprogram fokozatos kivezetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.