A jó időzítéssel menekültek meg a devizahitelesek

Működik a devizaadósságok átváltására kidolgozott magyar modell – mondta a BudaCash Brókerház elemzője.

VZ
2015. 01. 21. 21:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Réczey Zoltán, a BudaCash Brókerház elemzője kiemelte: a jó időzítésnek köszönhető, hogy a mostani svájci lépéssel nem emelkednek az adósok terhei.

„A másik fele a modellnek, ami igazából különleges, ez a kamatoknak, a kamatfelárnak a korlátozása, ez lehet még egy út egyébként, amit lehetne vizsgálni, alkalmazni a környező országokban is, és ezáltal lehetne csökkenteni az adósok terheit” – tette hozzá.

Szakértők szerint a bajba került országok másik lehetősége, hogy az árfolyam-ingadozás egy részét a bankokra hárítják, ugyanakkor kérdéses, hogy a piac ezt hogyan fogadná – hangzott el a Híradóban.

Több közép-európai ország kormánya kért tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a devizahitelek kivezetésének magyar megoldásairól. Az NGM hétfői közleménye szerint a tárcát megkeresték a horvát és a lengyel pénzügy-minisztérium képviselői, hogy megismerjék a lakossági devizahitelek kivezetésére tett magyar kormányzati lépéseket. Emellett az Európai Központi Bank (EKB) is figyelemmel kíséri a magyar módszert.

Felidézték: az elmúlt napokban számos mértékadó lap is méltatta a magyar kormánynak a devizahitelesek megvédése érdekében tett lépéseit. Kiemelték például, hogy a szlovák Sme című lap úgy fogalmazott: „Orbán Viktor fényes győzelmet aratott a frank felett”, a Bloomberg pedig pénteken azt írta, „Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amit a svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészleteinek megugrása jelentett volna”.

A Financial Times tudósítója úgy fogalmazott: „Orbán Viktor ugyan nem láthatta előre a svájci jegybank tervét, de a devizaalapú hitelek átváltására kidolgozott terve igen szerencsés időzítésűnek tűnik” – hangzott el a Híradóban.

A Fidesz támogatja, hogy minél több bank legyen magyar tulajdonban – közölte a nagyobbik kormánypárt szerda este az MTI-vel. Közleményükben ezt azzal indokoltál, hogy „a devizahitelesek ügye bizonyítja”, hová vezet, ha a magyar lakosság teljesen ki van szolgáltatva a külföldi tulajdonú bankoknak. „A pénzintézetek tisztességtelenek voltak ügyfeleikkel és becsapták őket” – emelték ki.

A Fidesz szerint a „Gyurcsány-párt ennek ellenére folytatná veszélyes gazdaságpolitikáját, és ma is megakadályozná azt a törekvést, hogy minél több bank legyen magyar tulajdonban, s ezáltal egyre erősebb legyen a hazai bankrendszer és a magyar családok biztonsága”.

Korábban Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében megengedhetetlennek nevezte a további bankvásárlások tervét. Azt írta: a Demokratikus Koalíció határozottan tiltakozik az ellen, hogy a Magyar Nemzeti Bank folytathassa a veszteséges bankvásárlásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.