A svájci jegybank a mélybe taszította a forintot

A mélyponton egy frankért 400, az euróért pedig 327 forintot kellett fizetni.

HZS
2015. 01. 15. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,20-as euróval szembeni árfolyamküszöböt, ezáltal hagyja felértékelődni a frankot. Ez a forintot érintette a legrosszabbul a zloty után, volt olyan időszak, mikor 400 forintot kellett fizetni egy frankért, ez délelőttre 300-320 forint körülire mérséklődött; de az euró/forint árfolyam is történelmi mélypontra esett, 327 forintot kellett fizetni egy euróért.

Negyed kettőkor tart sajtótájékoztatót az SNB kormányzója, ezen – a Portfólió.hu elemzője szerint – komoly indoklást kell adni a váratlan lépésre. Madár István elmondta, hogy a tőzsdék hektikusan reagáltak a svájci jegybank által hozott ellentmondásos lépésre.

Miután a svájci jegybank megvágta az irányadó kamatot (–0,75), a frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, ami az euró/dollárt is beszakította. Az euró/frank 21 százalékot esett.

A régióban a forintot érintette a legkeményebben a döntés a frankban denomimált adósság miatt – mondta Ruzsonyi Ákos, az Commerzbank devizakereskedője.

A forint jelentős gyengülése megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát, amellyel múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Mint írták a svájci jegybank mai lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, melyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság-, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk.

A svájci frank árfolyama nincs összefüggésben a devizahitelesek ügyével. A bankszövetséggel már megtörtént a devizahitelekkel kapcsolatos megállapodás, az elszámolás egy már rögzített árfolyamon zajlik és azt márciusra megkapják a devizahitelesek - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva a Parlamentben csütörtökön.

A miniszter emlékeztetett, hogy a bankszövetséggel már megtörtént a devizahitelekkel kapcsolatos megállapodás, az elszámolás egy már rögzített árfolyamon zajlik és azt márciusra megkapják a devizahitelesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.