Az Európai Unió élmezőnyében Magyarország

2 százalékponttal mérséklődött a munkanélküliségi ráta 2013 november és 2014 november között.

BLM
2015. 01. 30. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt ez a második legnagyobb mértékű csökkenés az Európai Unió 28 tagállama közül – emeli ki a tárca, hozzátéve, hogy a munkanélküliségi rátát tekintve közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt áll Magyarország. Az eurózóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, a Európai Unió 28 tagállamában pedig átlagosan 10,0 százalék volt a munkanélküliségi arány a minisztérium közleménye szerint.

Az NGM hangsúlyozza továbbá, hogy Magyarország a 15-24 évesek munkanélküliségének csökkentésében is jelentős eredményeket ért el. Novemberben a fiatalok körében 18,9 százalék volt a munkanélküliek aránya, ez alacsonyabb az Európai Unió 21,6 százalékos átlagánál. Az ifjúsági munkanélküliség 5,8 százalékponttal csökkent egy év alatt, ami a tagállamok között a harmadik legnagyobb mértékű javulásnak felel meg.

Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a munkanélküliségi ráta alakulásáról szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Mint mondta, a magyar emberek dolgozni akarnak, a magyar büszke nép, ha lehetősége van rá, nem akar más kegyelemkenyerén élni, hanem a saját munkájából akar megélni. A mostani kormány partnere ebben az embereknek, így ez a „természetes életösztön” azonnal megjavítja a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi mutatókat – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.