Az NGM rajta tartja a szemét az árakon

A tárca szerint, ha a benzinár emelkedésekor emelnek a szolgáltatók, akkor most árcsökkentésnek kellene következnie.

MNO
2015. 01. 21. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal nemrégiben egy interjúban vetette fel, hogy miközben folyamatosan és tetemesen csökkennek a benzinárak, a pékszövetség, amely korábban mindig panaszkodott, most hallgat. „Miért nem csökken a kenyér vagy a kifli ára? Vagy más szolgáltatásoké?” Ugyanezt a kérdést egyébként az MNO is feltette már egyik blogjában, íme!

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán ezzel kapcsolatosan egy közleményt adott ki, mely szerint a tárca vizsgálja a fogyasztói árak várható alakulását, különös tekintettel az alacsony olaj- és üzemanyagárakra. Az üzemanyag – mint meghatározó költségelem – árának csökkenése ugyanis több termék és szolgáltatás árában is csökkenést kellene, hogy eredményezzen – hangsúlyozza a közlemény.

 

Tavaly az év egészében -0,2 százalék volt az infláció mértéke, miután a rezsicsökkentéseknek köszönhetően decemberben is az árszínvonal mérséklődése volt megfigyelhető. A trend tovább folytatódik, idén év elején is alacsony inflációs érték várható, amelyet elsősorban a csökkenő olajárak és az Európa-szerte tapasztalt mérsékelt inflációs környezet okoz.

Ha 2015-ben tartósan alacsony marad a kőolaj ára a nemzetközi piacokon, akkor az éves infláció az NGM által korábban hivatalosan előre jelzett 1,8 százaléknál is kisebb lehet – írja az NGM.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.