Bajban lehetnek a lengyel és horvát hitelesek

Csaknem húsz százalékkal veszített értékéből az elszabadult svájci frankkal szemben a lengyel és a horvát nemzeti valuta.

Ruzsbaczky Zoltán
2015. 01. 16. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci jegybank csütörtöki döntése – miszerint hagyja felértékelődni a frankot az euróval szemben – kisebb pánikot okozott Lengyelországban, ahol 700 ezer háztartásban vettek fel svájcifrank-alapú kölcsönt. A Le Figaro cikke szerint az ország lakáshiteleinek 40 százalékát vették fel a helvét valutában, ami a lengyel bankfelügyelet adatai szerint mintegy 31 milliárd eurónyi összeget tesz ki.

Szakértők szerint amennyiben a jelenlegi helyzet állandósul, egy eddig 300 ezer zlotys (69 ezer eurós) kölcsön összege hamarosan két-háromszáz zlotyval, vagyis 46-69 euróval kerül majd többe. A varsói tőzsde az árfolyammozgásra csütörtök napközben kétszázalékos eséssel reagált, a lengyel nemzeti valuta pedig 18,5 százalékkal ért kevesebbet a frankkal szemben.

A Franak, a horvát svájcifrank-hiteleseket képviselő szervezet csütörtökön rendkívüli találkozót sürgetett a kormánnyal a „katasztrófa” elkerülése végett. A kuna, déli szomszédunk nemzeti valutájának értéke csaknem 17 százalékot esett a frankkal szemben a svájci jegybank akciója után. A Franak szerint mintegy 60 ezren törlesztik jelenleg a hitelüket, az árfolyamváltozás pedig a 4,2 milliós országból mintegy két-háromszázezer embert érint majd.

A Le Figaro felhívja rá a figyelmet, hogy Ausztriában 2008 óta tilos felvenni új, devizaalapú hitelt.

Csütörtök este Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a svájci jegybank csütörtöki lépése megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát, amellyel a múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette, és elhatározta, hogy ebben az évben a devizahiteleket ki kell vezetni a rendszerből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.