Beértek a gazdaság szürke zónájának leépítését célzó lépések?

Több mint 41 ezer cég szűnt meg Magyarországon tavaly, továbbra is a felszámolás volt a vezető cégtörlési ok.

MNO
2015. 01. 04. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2014-ben az Opten szerint a cégjogi és gazdasági folyamatok együttesen okozták a rekordszámú cégtörlést. Míg a megszűnt vállalkozások száma nőtt tavaly, kevesebb – 30 ezer – céget alapítottak, így egy év alatt összesen 11 ezerrel csökkent a működő cégek száma az országban.

A cégek számának csökkenése önmagában nem jelent problémát, hiszen számos szigorító intézkedés született a cégjogi környezetben, és a jogalkotók nem titkolt célja a gazdaság szürke zónájának leépítése volt – vélekedik a közleményben Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a magas fluktuáció problémát jelent. A szakember szerint ugyanakkor a 30 ezres éves cégalapítási szám még így is irreálisan magas egy 10 milliós országban. A helyzetet tovább színesíti, hogy az újonnan alapított cégek jelentős része korábbi vállalatokhoz kapcsolható, ami azt jelzi, hogy továbbra is sokan próbálnak tiszta lappal új céget alapítani és korábbi vállalkozásukat – sokszor tartozásokkal együtt – hátrahagyni.

Tavaly továbbra is a felszámolás volt a vezető cégtörlési ok, de aránya az összes törlési ok között 40 százalék alá csökkent. Ezzel párhuzamosan a végelszámolással megszűnő cégek száma a 2011-es 4300-ról 2014-ben 7000-re emelkedett, a cégbíróság által indított kényszertörlések száma pedig a tavalyi 15 ezerről 30 ezer fölé ugrott. A kényszertörlések gyarapodása miatt a felszámolások száma is emelkedett: a 2013-as rekordalacsony felszámolást hozó év után tavaly 32 százalékkal, 18 ezerre emelkedett az ilyen eljárások száma.

Ágazati kitekintésben továbbra is az infokommunikációs szektor, valamint a kutató-, tanácsadó cégek voltak stabilak, míg kiemelkedően magas fluktuáció volt az építőiparban és a vendéglátásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.