Budai: A magyar cégek megfelelnek az orosz előírásoknak

Az orosz döntés után azonnal megkezdődhetnek a szállítások.

MA
2015. 01. 26. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezek a cégek eddig is ott voltak az orosz piacon és jelentős mennyiségű terméket vittek ki; itt feldolgozott termékekre sertéshúsra gondolok, illetőleg baromfiból is jelentős mennyiséget adtak el. Mi tehát a több uniós országgal szemben most előnyben vagyunk” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Mint a műsorban felidézték, Moszkva még augusztusban tiltotta meg többek között az uniós országokból származó hús, gyümölcs és zöldségtermékek importját, válaszul az Oroszország elleni gazdasági intézkedésekre. Csak a magyar mezőgazdaság 10 milliárd forintot vesztett ezzel.

Az orosz állat-egészségügyi szolgálat vezetője a hétvégén azt nyilatkozta: elsőként hat uniós tagállamnak – köztük Magyarországnak – engedélyezné Moszkva az újbóli exportot. Először a sertéshússzállítás indulhat be, az M1 Híradója úgy tudja, hogy fél éven belül.

Kitértek arra is, hogy az orosz embargó egyik legnagyobb hazai vesztese a szentesi Hungerit: itt 1 milliárd forint értékű árut, 1500 tonna baromfit nem tudtak tavaly Oroszországba eladni a gazdasági szankciók miatt.

Masa Zoltán, a Hungerit Zrt. export igazgatója a Híradónak elmondta: „nyilván a nyugat-európai piacok felé kellett fordulni, és úgy tudtuk a kacsatermékeket eladni, és úgy gondoljuk, ha meg is nyílnak a lehetőségek újból az orosz piac vonatkozásában, a rubel árfolyama annyira kedvezőtlen ma, hogy valószínűleg a régi szép idők csak hosszabb folyamat hatására térhetnek vissza”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.