Energiacímke kerül a fűtőkészülékekre

A szeptember 26-i dátum abból adódik, hogy akkor lép hatályba két uniós rendelet.

TK
2015. 01. 11. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 26-i dátum abból adódik, hogy akkor lép hatályba az a két uniós rendelet, amelyek közül az egyik a vízmelegítők, a másik pedig a kazánok energetikai jellemzőit tartalmazza, illetve ekkortól írják elő az energiacímkék kötelező használatát e körben. A rendeleteket automatikusan alkalmazni kell minden tagállamban.

A címke megegyezik a háztartási gépekre, berendezésekre eddig is kötelező címkével, vagyis A-tól G-ig terjed az energetikai besorolás. Az A osztálynál jobb besorolás is az eddigi módon, az A betű után tett + (plusz) jelekkel történik.

Az említett rendelet a legfeljebb 400 kilowatt teljesítményű kazánokra vonatkozik. Egy ekkora kazánnal kifűthető egy 10 emeletes, 60-70 lakásos panelház, de ebbe a kategóriába tartozik a 10 kilowattos, családi ház fűtésére alkalmas kazán is.

Az előírás a készülék hangosságára és hatásfokára vonatkozik. Ez utóbbi a fontosabb, és úgy szól, hogy a szezonális hatásfok nem lehet rosszabb 86 százaléknál. Ezt a hatásfokot a teljes fűtési időszakra vetített, valós üzemállapotban kell elérnie a kazánnak. Más ugyanis a hatásfoka a készüléknek, ha fagyos, vagy ha enyhe levegőt szív be.

Az ilyen szezonális hatásfokot csak kondenzációs gázkazánnal lehet elérni. Ennek az a jellemzője, hogy a füstgázban lévő hőt is hasznosítja, ezért ugyanazt a fűtőteljesítményt negyedével-harmadával kevesebb gáz elégetésével éri el, mint a hagyományos gázkazánok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.