FMA-elnök a frankhitelekről: nincs szabványrecept

Az idén hatezer osztrák háztartás szenvedi meg a svájci frank felértékelődését.

MD
2015. 01. 20. 21:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) kedden közölt adatai szerint a frank felértékelődése átlagban 33 ezer euró többletterhet jelent a hiteleseknek. Az idén a teljes frankhitelállomány 4 százaléka jár le, mintegy 1,2 milliárd euró összegben.

Az FMA adatai azt mutatják, hogy a frank árfolyamküszöbének feloldása következtében a tavaly szeptemberi 24,7 milliárd euróról 29 milliárd euróra nőtt a frankhitelállomány.

Ausztriában és Kelet-Európában a háztartások számára folyósított frankhitelek ügye „nem dicsőséges fejezete” az osztrák banktörténetnek – mondta Helmut Ettl, az FMA elnöke kedden újságíróknak. Ettl szerint hiába volt minden figyelmeztetés, még fokozódott is a frankhitelek utáni roham, a felügyeletnek pedig nem voltak eszközei a megállítására.

Most nincs ok pánikra, de mindenesetre ajánlatos lenne, ha a hitelesek gyorsan bankjukhoz fordulnának, hogy testre szabott megoldást találjanak a terhek csökkentésére, mert szabványrecept nincs – hangsúlyozta az osztrák pénzügyi felügyelet elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.