Hatékonyabban működhet tovább a Volán

Befejeződött a regionális közlekedési központok kialakítása.

BA
2015. 01. 26. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNV felidézte, hogy a közúti közösségi közlekedés átalakítása 2012 végén a regionális közlekedési központok megalakításával indult el. Lényege, hogy a huszonnégy, alapvetően megyei szinten működő Volán-társaságból hét regionális közlekedési központ szerveződött, amelyek így költséghatékonyabban és szervezettebben tudnak működni.

A Volán-társaságcsoport szervezeti átalakításának elsődleges célja a költségvetési források hatékonyabb felhasználása mellett a szolgáltatási színvonal emelése, a munkahelyek megőrzése, valamint versenyképesebb vállalatok kialakítása – hangsúlyozta közleményében a vagyonkezelő.

A Volán-társaságcsoport csaknem 18 500 munkavállalójával Magyarország helyközi közlekedésében gyakorlatilag az ország valamennyi települését eléri. Emellett 85 település helyi közösségi közlekedési szolgáltatója. Az átalakítási folyamat jogi része mellett az egy-egy régióban összeolvadó vállalatok a szervezetüket is átalakították, egységes vállalattá formálták. Mindennek költségeit a társaságok maguk termelték ki, a többi között már az átmeneti időszakban optimalizálták a beszerzési folyamatokat, valamint csökkentették a vezetői, irányítói létszámot.

A társaságok az átalakítás időszaka alatt is a versenyképesség növelésére törekedtek, változatlan céljuk, hogy minden pályázati kiíráson induljanak és eredményesen vegyenek részt. Az önkormányzati megbízások mellett a szabadpiaci versenyben is több új jelentős megbízót sikerült szerezni, illetve a meglévő megbízási állományt jelentősen növelni – közölte a vagyonkezelő.

Az MNV közreműködésével lefolytatott tárgyalássorozatok eredményeképpen 43 jelentős megállapodás jött létre, amelyekben önkormányzati partnerek stabil és biztos helyi finanszírozást garantálnak a társaságoknak az önkormányzati megbízásoknál. A közleményben kitértek arra is: a társaságok új feladatok előtt állnak, intenzíven kell készülniük a 2017-es piacnyitásra.

A Volán-társaságok kidolgozták azt a nagy volumenű jármű-modernizációs programjukat is, amelynek végrehajtása a szolgáltatásaik fenntartásához, színvonalának és versenyképességének megőrzéséhez, illetve növeléséhez feltétlenül szükséges – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.