Hatéves csúcson a Brent kőolaj

A dollár erősödésének köszönhetően 2009 májusi szintre zuhant a Brent-féle olaj hordónkénti ára.

HZS
2015. 01. 05. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kora délután a Brent ára kissé emelkedett, és elérte 55,26 dollárt, de még így is 2,06 százalékos napi csökkenésben volt. Az amerikai WTI olaj hordónkénti ára 51,4 dolláron érte el mélypontját, innen 51,65 dollárig emelkedett az ár.

Az orosz energiaügyi minisztérium múlt heti adatai szerint 2014-ben rekordszintre nőtt az orosz kőolaj-kitermelés. A napi átlag 0,7 százalékkal több, mint 2013-ban. Ezzel párhuzamosan az iraki kőolajexport is több évtizedes csúcsot döntött, 1980 óta most a legnagyobb a kivitel.

A nagyobb kitermelés mellé alacsony kereslet párosul. A piaci elemzők szerint Kína, Japán és Európa gazdasági helyzetéből ítélve nem lesz akkora a gazdasági növekedés, hogy számottevően több kőolajra legyen szükség.

Carsten Fritsch, a Commerzbank elemzője szerint majdnem minden gazdasági hír csökkenti az olaj árát, nehéz olyan dolgot találni, amely drágulást eredményezhetne. Adam Longson, a Morgan Stanley elemzője hasonló véleményt fogalmazott meg, szerinte a nagyobb kínálat ismét ellensúlyozza a kieső líbiai termelést.

Az árcsökkenést erősíti, hogy hétfőn tovább erősödött a dollár árfolyama is a nemzetközi piacokon. Délután egykor az euró árfolyama már 1,1908 dollárra esett, napi szinten 0,3 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben.

Az amerikai Citigroup bank frissítette olajpiaci előrejelzését. Korábban 2015-ben a Brent hordónkénti átlagárát 80 dollárra becsülte, a WTI-ét 72 dollárra. Az új előrejelzés szerint csak 63 dolláros, illetve 55 dolláros átlagárra számít a bank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.