Hazánk lehetne az első teljesen GMO-mentes ország

Elsőként a tej, majd a hús, végül pedig a tojás.

MA
2015. 01. 22. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy István hangsúlyozta: Brüsszelben eldőlt, hogy a tagországok szabadon dönthetnek a génmódosított növények tiltásáról, korlátozásáról, ezért Magyarország új célokat fogalmazott meg.

Mivel a hús, a tej és a tojás, valamint a belőlük készült élelmiszer-ipari termékek a táplálkozás alapjául szolgálnak, ezért a kormányzat fontos célkitűzésének tekinti, hogy elsőként a tej, majd a hús és a tojás esetében is elérje a teljes GMO-mentességet – tette hozzá.

Jelezte, hogy az agrárkormányzat első lépésként a hazai állati takarmányozás egyik legfontosabb alapanyaga, a jelentős fehérjeforrásnak számító import szója kiváltását kezdte el. Mivel a többségében Dél-Amerikából származó növényt génmódosított eljárással termesztik, ezért új fehérje programot hirdettek, amelynek célja a szója helyett más fehérjeforrások alkalmazása.

Nagy István rámutatott, hogy a Kárpát-medencében több mint százféle növény jöhet szóba alkalmas fehérjeforrásként, azonban jelenleg csak ezek csekély hányadát hasznosítjuk. A takarmányozási probléma megoldása érdekében bevonták a programba az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetet, valamint az agrár felsőoktatás kiemelt intézményeinek takarmányozással és állattenyésztéssel foglalkozó tanszékeit.

Az államtitkár kiemelte, hogy az állati takarmányozás megnövekedett energiaigényének fedezéséhez a gabonamagvak (kukorica, búza), a silózott takarmányok (silókukorica, fűszenázs, zöld gabona szenázs) többnyire megfelelő minőségben rendelkezésre állnak, de a tejtermelést biztosító tehénállomány fehérjeellátása nem megnyugtató. Utóbbi megoldásaként szóba jöhet például az extrahált napraforgódara, az extrahált repcedara, a kukoricaglutén és a DDGS (kukorica alapú bioalkohol előállítás szárított mellékterméke).

Nagy István szerint a kihívás nagy, de a teljes GMO-mentességet elsőként Magyarország valósíthatja meg Európában, ami komoly piaci előnyöket jelenthet. Úgy vélte, az idei év sorsfordító lesz ezen a téren.

Az államtitkár elmondta: a különböző felmérések is azt mutatják, hogy a lakosság és a gazdák többsége is elutasítja a génmódosított élelmiszereket. Ezért a program elindítását követően szeretnék a kereskedelmi forgalomban a GMO-mentes élelmiszereket megkülönböztetni a többitől, ami mindkét fél számára előnyökkel jár.

Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a GMO-mentes tej előállításához náluk minden feltétel adott. Megjegyezte, hogy a génmódosítás mentesség nagy odafigyelést és egyes takarmányozási technológiák kiváltását igényelte: Magyarországon elfelejtett takarmányokat vontak be a takarmányozásba, de a tej beltartalmi értéke nem romlott.

Kiemelte: a költségeket illetően elhanyagolható a különbség a hagyományos és a GMO-mentes tej előállítása között.

Úgy vélte, az élelmiszer bizalmi termék, ezért nem mindegy, mi kerül a fogyasztók asztalára. Mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kijelentette: a kamara teljes mértékben kiáll a GMO-mentesség mellett, az egész termékpályákat illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.