Huszonhat pénzintézet indított pert

Huszonhat pénzintézet nyújtott be keresetet a jogszabályban megszabott határidőig.

TK
2015. 01. 13. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelintézetek – a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében – január 5. és 12. között indíthattak pert, hogy bizonyítsák a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződések egyoldalú módosításainak tisztességességét.

A pert indítók között van a Sajóvölgye és a Téti Takarékszövetkezet, a Magyar Cetelem Bank Zrt., az Erste Bank Zrt., az FHB Jelzálogbank Nyrt., az FHB Kereskedelmi Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., a Raiffeisen Lízing Zrt., az OTP Lakáspénztár Zrt., az OTP Bank Nyrt., a Sopron Bank Burgenland Zrt., a CIB Bank Zrt., és a Raiffeisen Bank Zrt.

A törvény szerint a forintalapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönszerződések esetében a pénzintézeteknek augusztus 1. és szeptember 30. között, vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig kell elküldeniük az elszámolást ügyfeleiknek. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után – azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző 5 éven belül – szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés a 2009-es időpont előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.