Jövedéki biztosíték: az NGM egyeztet a NAV-val

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyetért a Miniszterelnökséggel, hogy a korábbi szabályozást kell fenntartani.

BLM
2015. 01. 07. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium már korábban is jelezte, hogy az érintett piaci szereplők többsége szabályosan jár el és maradéktalanul megfizeti a közterheket – emlékeztet az NGM közleménye. A Miniszterelnökség kedden közölte, hogy törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.

Az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásához előírt jövedéki biztosíték összegét 22 millióról 150 millió forintra emelte a parlament tavaly novemberben, amikor elfogadta az adótörvényeket.

Néhány héttel később, a 2015-ös költségvetést megalapozó törvénycsomag megszavazásakor a képviselők módosítottak ezen, és úgy határoztak, hogy a nettó árbevétel függvényében sávosan állapítják meg a jövedéki biztosíték mértékét, ám a sávos rendszer csak 2016. január 1-jén lépne hatályba.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke hétfőn törvénymódosítást kezdeményezett, hogy a jövedéki biztosítékot a nettó árbevétel függvényében megállapító szabályozás 2016. január helyett már idén március 1-jén lépjen hatályba. Gulyás Gergely jelezte azt is, hogy az érintett alkoholforgalmazóknak addig sem kell rendelkezésre bocsátaniuk a megemelt jövedéki biztosítékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.