Karcsúsít az MKB

A bank több mint 30 százalékkal csökkenti autóflottájának méretét.

RZ
2015. 01. 13. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKB közleménye ismerteti: egyes részlegek túlzottan magas költségszinttel működnek, ezért a bankcsoport jelentős költségcsökkentést hajt végre annak érdekében, hogy a lehető legalacsonyabb költséggel működő, sikeres, „fair” bank legyen.

Az átalakítási program első lépéseként az MKB Bank már értékesítette tulajdonrészét biztosítótársaságaiban, valamint önálló pénzügyi társaságot hozott létre a bankot terhelő rossz portfólióelemek kezelésére. Következő lépésként több mint 30 százalékkal csökkenti autóflottájának méretét, költséges fenntartású, prémium kategóriás autóinak túlnyomó részétől is megválik. A döntés következtében a bank a következő időszakban évente több száz millió forintos költségmegtakarítást ér el.

Az MKB 99,99 százalékos tulajdonosa a magyar állam, amely 55 millió euróért vásárolta meg a pakettet a Bayerische Landesbanktól. Az eladó vállalta, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkerendezést hajt végre a bankban. A tranzakció 2014. szeptember 29-én zárult.

Az MNB 2014. december 18-án a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi törvény alapján rendelte el az MKB Bank Zrt. szanálását, vette át a bank feletti tulajdonosi és igazgatósági jogkörök gyakorlását, egyben szanálási biztosokat rendelt ki.

Matolcsy György jegybankelnök a döntés bejelentésekor azt mondta, az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen. Közölte, azt javasolják, hogy ezt követően a bank ne maradjon állami tulajdonban, továbbá lehetségesnek nevezte a tőzsdei privatizációt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.