Magyarország 2014-ben rekordévet zárt

A Nemzetgazdasági Minisztérium kimagaslóan teljesítette az uniós kifizetéseket.

MD
2015. 01. 12. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcák 2014-ben mintegy 1845 milliárd forint támogatást juttattak el a kedvezményezetteknek, ezzel az éves előirányzat 92 százaléka teljesült. A tárcák között az uniós fejlesztési források kifizetésében a legjobb eredményt az NGM érte el. A szaktárca az általa felügyelt, döntően gazdasági jellegű operatív programokra előírt 463,43 milliárd forintos kifizetési tervét 100 százalékban teljesítette tavaly – fejtette ki az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a minisztérium munkatársai a kedvezményezettek felé folyamatos támogatást nyújtva követték a projektek kivitelezését és zárásait, a rekordmennyiségű számlák feldolgozása megfeszített munkatempóban zajlott azért, hogy a kifizetések pontosan és időben megtörténjenek.

Olyan beruházások valósulhattak meg ebből, mint a Pécsi Egyházmegye évezredes örökségének, a püspöki palotának a turisztikai fejlesztése másfél milliárd forint támogatással, vagy a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozása, azaz a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója több mint hárommilliárd forintból – sorolta az államtitkár.

Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a 2014–2020-as időszakra vonatkozóan elkötelezte magát egy erős gazdaságélénkítő program megvalósítása mellett. A hazánkba érkező uniós forrásokból gazdaságfejlesztésre az előző pénzügyi ciklusban csak a források 16 százaléka jutott, a mostaniban ez 60 százalékra emelkedik – mondta.

Rákossy Balázs szerint nemzeti érdekünk a gazdasági szereplők versenyképességének javításával és támogatásával a foglalkoztatás növelése, ennek révén a teljes foglalkoztatottság elérése és az újraiparosítás támogatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.