Mámoros évet zárt a bonyhádi boróriás

A német anyával bíró Danubiana Kft. főként exportra termel.

LM
2015. 01. 18. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmidt Győző, a müncheni MaPe Grundstücksentwicklungs GmbH tulajdonában lévő kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek arról számolt, be, hogy tavalyi nettó árbevételük várhatóan eléri a 13,3 millió eurót – mintegy négymilliárd forintot –, ami egymillió euróval haladja meg a 2013-as összeget.

A cég bonyhádi és gyöngyösi telephelyén tavaly összesen 18 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel, és 130 ezer hektoliter bort értékesítettek; az összes eladott bor 90 százaléka saját előállítású volt. Az árbevétel-növekedés az 5-6 ezer hektoliterrel bővült értékesítésnek és a kis mértékű áremelésnek köszönhető. A főként német, skandináv és angolszász országokba exportáló kft. meghatározó piacain 3-5 százalékos áremelést ért el.

A Danubiana fehérborokkal – chardonnay-val, szürkebaráttal, muskotállyal, zöld veltelinivel – jelenik meg a piacon, amelyek egy része oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, más része oltalom alatt álló földrajzi jelölésű. A külpiacokon szekszárdi, villányi, balatonboglári, mátrai borok mellett forgalmazzák a Pannon borrégió borait is.

A cégvezető elmondta: idén az értékesítés 2-3 százalékos növekedésével számolnak, mert bár országosan gyengébb volt a tavalyi szőlőtermés, a fehér fajták – főleg a felső-magyarországi borvidékeken – minőségben és mennyiségben egyaránt jó termést hoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.