Napelemparkot létesítenek Szita Károlyék

Kaposvár polgármestere szerint náluk nincs messze a teljes foglalkoztatottság, és más komoly terveik is vannak még a városban.

MNO
2015. 01. 22. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) az önkormányzat idei, csaknem 11,7 milliárdos költségvetésének csütörtöki tárgyalásakor, az előterjesztéshez fűzött szóbeli kiegészítőjében a helyi termékeket előállító élelmiszer-gazdaságra, a gépiparra és a turizmusra alapuló munkahelyteremtés, valamint a közmunkaprogram folytatása mellett a kiemelt célok között említette a közbiztonság erősítését, a megújuló energiák hasznosítását és a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztését.

Jelezte: 2015 az uniós pályázatok előkészítésének, illetve írásának az éve lesz, melyre 50 millió forintot különítettek el.

Az előbbivel megegyező összegű önrészt biztosítanak közmunkaprogramra – a gyógynövénytermesztés mellett erősíteni szeretnék a zöldségtermesztést –, melynek keretében reményei szerint az elmúlt évihez hasonlóan, az idén is több mint félezer embernek tudnak munkát adni – mondta a polgármester, hozzátéve: az elmúlt év hasonló időszakához képest jelentősen csökkent a munkanélküliek száma, „de még mindig sokan vannak, akik munkával akarnak kenyeret keresni, és nem segélyből akarnak megélni”.

Szita Károly az idei tervekről szólva közölte: a Kaposvári Egyetem konzorciumi vezetésével élelmiszer-ipari klasztert alakítanának ki. Ennek keretében a külföldről behozott termékekkel versenyképes, egészséges helyi élelmiszereket állítanának elő, amelyeket a közétkeztetésben használnának fel.

Elmondta azt is, hogy folytatják az utak és a járdák felújítását – az előző két évben erre a célra 3 milliárd forintot költöttek, az idén 340 milliót fordítanak –, befejezik a közvilágítás korszerűsítését, amihez januárban 320 millió forintot nyertek el. A közbiztonság erősítése érdekében ugyancsak folytatják a közterületek bekamerázását. Egy tavaly megkezdett program keretében az első ütemben 88 millió forintból 75 kamerát szereltek fel, az idén 121 millió forintból pedig további 130-at.

Szita Károly hangsúlyozta: az önkormányzat elkötelezett a megújuló energiák hasznosításában. Ennek figyelembevételével a költségvetésben két 500 kilowattos napelempark, továbbá hat intézménynél napelemes kiserőmű terve szerepel, amire várják a pályázati kiírást.

A polgármester jelezte továbbá, hogy a szeptemberre elkészülő új hulladékfeldolgozó telep próbaüzemét követően jövő januártól átalakul a szemétszállítás és a hulladékgazdálkodás Kaposváron. Az önkormányzat – egy most elnyert, egymilliárd forintos – pályázati forrásból hulladékgyűjtő járműveket, lakossági használatra hulladékgyűjtő edényeket és komposztládákat vásárol, valamint a lakótelepeken még több helyen lesz lehetőség a kommunális hulladék szelektív gyűjtésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.