Nyugtalottóval fehérítenék a gazdaságot

Románia is követné a szlovák példát és pénztári blokkokkal hirdetne nyereményjátékot.

2015. 01. 22. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénztárgép által kibocsátott nyugták sorsolásával, úgynevezett nyugtalottóval akarja visszaszorítani az adócsalást a román kormány. Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány közvitára bocsátott egy sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében a Román Lottótársaság havonta sorsolást tart a játékba benevezett nyugtákból.

A szerencsejátékhoz hasonló elképzelés lényege, hogy egy személy a sorsolás időpontja előtti hónapban összegyűjtött, tetszőleges mennyiségű benevezett nyugtával vehet részt a sorsoláson. A tervezet szerint 160 nyereményt sorsolnak, amelyeknek értéke egyformán mintegy 1200 lej (84 120 forint). A részvétel nincs díjhoz kötve, a résztvevőknek annyit kell tenniük, hogy egy internetes felületen bejegyzik a benevezett nyugták adatait, amelyeket be kell mutatniuk kisorsolásuk esetén, a nyeremény felvétele előtt.

Victor Ponta miniszterelnök szerint az első sorsolást április 13-án tartják a tervek szerint. A kormányfő hangsúlyozta: a kezdeményezés célja, hogy visszaszorítsa az adócsalást. A kormány ugyanis azt reméli, a nyerés lehetősége minél több nyugta összegyűjtésére és benevezésére ösztönzi a vásárlókat. A rendelet tervezetét a pénzügyminisztérium honlapján bocsátották társadalmi vitára, majd ezt követően a kormány várhatóan elfogadja.

A román Költségvetési Tanács adatai szerint 2013-ban a GDP 16 százalékát tette ki az adócsalás Romániában, s úgy vélte, hogy ez a szint már nemzetbiztonsági kockázati tényezőnek számít. A 16 százalékból több mint 12 százalékot az áfacsalás tett ki.

Hasonló „számlalottót” már Szlovákiában is bevezettek 2013-ban, de a kezdeti érdeklődés néhány hónap alatt jelentősen visszaesett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.