Rég nem látott méreteket ölt a lakáshitelezés

A hitelezés fellendülése a lakáspiaci forgalom növekedésében is tetten érhető.

HZS
2015. 01. 05. 22:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelközvetítő szerint az elmúlt években 10-15 százalék volt a hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya, ami a tavalyi év második felében már a 25 százalékot is megközelítette. A hitelezés fellendülése a lakáspiaci forgalom növekedésében is tetten érhető, 2014-ben körülbelül 20 százalékos volt a bővülés – derül ki az MTI-hez eljuttatott elemzésből.

A bővülés mögött a csökkenő hitelköltségek, a háztartások erősödő bizalma és az aktívabban hitelező bankok állnak. Az OCHC által közvetített lakáshitelek átlagos összege 7,5 millió forint volt ebben az évben, több mint egymillióval magasabb az elmúlt évek átlagánál.

Tavaly szélesebb ügyfélkör jelent meg a hitelpiacon, az OCHC tapasztalatai szerint sokan nem tőkehiány, hanem a kedvező kamatkörnyezet miatt döntöttek a hitelfelvétel mellett. Egyre inkább jellemző, hogy nemcsak 10 millió forint alatti kisebb összegeket, hanem 20-30 millió forintos hiteleket is szívesen vesznek fel ügyfelek, akár ingatlanbefektetési célra is – áll a közleményben.

A hitelközvetítő szerint a 2014-ben elindult fellendülés várhatóan folytatódik. A folyamatot befolyásoló fontos tényezők közé sorolja azonban a társaság a 2015-ben életbe lépő MNB adósságfék-szabályozást, amely visszafoghatja a hitelezés túlzott felfutását. Emellett kérdés, hogy a devizahiteles csomag előírásainak alkalmazása mennyi erőforrást köt majd le a bankoknál, illetve von el az új hitelek kihelyezésétől – írták.

A kedvező támogatási rendszernek köszönhetően a lakástakarék-pénztári megtakarítások továbbra is népszerűek lesznek a közlemény szerint. Az OCHC becslése alapján 2014-ben várhatóan 240 milliárd forint lakáscélú hitelt helyeznek ki a pénzintézetek, mintegy 60 százalékkal többet, mint előtte. Várakozásuk szerint tovább bővülhet a hitelkihelyezés, jövőre az ideihez képest 10-15 százalékos növekedés várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.