Rekordszámú utas a hazai repülőtereken

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tavaly 9 millió 155 ezer ember fordult meg.

RZ
2015. 01. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi rekord még a Malév működésének idejéből, 2011-ből származik, akkor 8,9 millió utast kezeltek a repülőtéren.

A forgalom tavaly az egész év folyamán dinamikusan nőtt, a nem schengeni forgalom aránya 36 százalékra emelkedett, ami csökkenő mértékű függőséget jelent az Európán belüli forgalomtól – írta a Budapest Airport. A légitársaságok átlagos kihasználtsági mutatója szintén rekordszintre, 79 százalékra emelkedett.

A Budapest Airport légiközlekedési szakembereinek előzetes előrejelzései 2015-re további növekedést vetítenek elő, ebben az évben akár 9,6 millió utasa is lehet a repülőtérnek.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója a közlés szerint azt mondta, az elmúlt három év munkájának eredménye a mostani utasforgalmi rekord. Hozzátette, mindent megtettek annak érdekében, hogy új légitársaságokat és új járatokat hozzanak Budapestre.

A 2013-as évhez képest csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly a sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma, döntően az orosz vendégeknek köszönhetően – mondta a reptér ügyvezető igazgatója kedden az MTI megkeresésére.

Benkő Attila arról számolt be, hogy a 2013-as 28 ezer után 2014-ben 33 ezer utas fordult meg a Balatonhoz is közeli repülőtéren. Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy 5 ezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.