Tízévente egyszer van ilyen jó gabonatermés

Ennél is ritkábban fordul elő, hogy egyszerre kiemelkedő az őszi búza és a kukorica terméseredménye.

MNO
2015. 01. 25. 16:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön hozta nyilvánosságra a fontosabb őszi betakarítású növények 2014-es terméseredményeit. Kukoricából csaknem 9,2 millió tonnát takarítottak be a múlt évben, 34,7 százalékkal többet az előző évinél. A termésátlag elérte a hektáronkénti 7,74 tonnát. Búzából 3,5 százalékkal többet, 5,2 millió tonnát takarítottak be, a termésátlag 4,71 tonna volt.

A GOSZ elnöke úgy fogalmazott: Magyarországon a 7,7 tonnát meghaladó hektáronkénti átlagtermés kifejezetten jó. Ez a hozam ugyan Nyugat-Európában és az amerikai kukoricaövezetben „nem kelt feltűnést”, de Magyarország a mérsékelt égövben van – jegyezte meg. A KSH adatait kommentálva az MTI-nek Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára elmondta: a gabonaárak a jó termés miatt csökkentek ugyan Magyarországon, de nem zuhanásszerűen. Ennek oka, hogy a magyarországi árakat alapvetően a világpiaci árak határozzák meg, amelyek követik a világpiaci tendenciákat.

Elmondta: a búza minősége 2014-ben gyengébb volt a szokásosnál, ugyanis a megtermett gabonamennyiség mintegy harmadát tette csak ki a malmi minőségű búza. Ezért a malmi búza tartotta az árát. A takarmánybúza ára elvált a malmi búzáétól, és csökkent. A kukorica ára szintén csökkenő trendet mutat, ám az utóbbi hetekben ennek a terménynek az ára is elkezdett nőni – mondta a főtitkár.

Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója elmondta: a világpiaci árak csökkenő tendenciája Magyarországra is hat, így a kukorica ára most tonnánként 40 ezer forint körül van. Ennél magasabb a takarmánybúza ára, ami tonnánkét 42-43 ezer forint körüli, míg a malmi búza ára 50 ezer forint feletti. Hozzátette: az alacsonyabb árak ellenére, a jó termés miatt, a gazdáknak erősödött a jövedelempozíciója.

Rogán Antal nemrégiben egy interjúban vetette fel, hogy miközben folyamatosan és tetemesen csökkennek a benzinárak, a pékszövetség, amely korábban mindig panaszkodott, most hallgat. „Miért nem csökken a kenyér vagy a kifli ára? Vagy más szolgáltatásoké?” Ugyanezt a kérdést egyébként az MNO is feltette már egyik blogjában, íme! A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán ezzel kapcsolatosan egy közleményt adott ki, mely szerint a tárca vizsgálja a fogyasztói árak várható alakulását, különös tekintettel az alacsony olaj- és üzemanyagárakra. A Hír TV csütörtökön írt arról, hogy az árak kapcsán jövő héten egyeztethet a Fidesz-frakció a Magyar Pékszövetséggel és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.