Új irányt kell szabni az iszlámnak

Senkinek sem szabad azt hinnie, hogy kizárólag ő van az igazság birtokában – jelentette ki az egyiptomi elnök.

HZS
2015. 01. 23. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi hangsúlyozta, hogy az iszlám békés vallás, de az utóbbi két-három évtizedben egyre inkább az erőszakos szélsőségekkel került összefüggésbe.

„A szörnyű terrortámadások, amelyeknek tanúi voltunk, és a muszlimokról kialakult szörnyű kép arra késztet minket, hogy változtassunk a vallás irányán, és tisztítsuk meg az erőszakhoz és szélsőségességhez vezető elemektől” – fogalmazott csütörtök éjjeli jelentések szerint a svájci eseményen.

Az egyiptomi elnök azt mondta, új irányt kell szabni az iszlámnak, olyat, amely illeszkedik az új világba. „Senkinek sem szabad azt hinnie, hogy kizárólag ő van az igazság birtokában” – jelentette ki.

A 17 ember életét követelő párizsi vérengzés utáni felvonulást azokhoz a 2013-as egyiptomi tüntetésekhez hasonlította, amelyek Mohamed Murszi, az észak-afrikai ország iszlamista elnökének hatalomból való leváltásához vezettek.

„A vér, amelyet a terroristák Egyiptomban, Irakban, Szíriában, Líbiában, Nigériában, Maliban, Kanadában, Franciaországban vagy Libanonban ontanak, ugyanolyan színű. Épp ezért minden erőnket mozgósítani kell a veszély kiirtására, bárhol is jelenjen meg” – hangoztatta.

Davosi felszólalásában úgy vélekedett, hogy a muszlimoknak nem kívülről kell várniuk a változást. Az utóbbi évek politikai bizonytalansága miatt megrendült egyiptomi gazdasággal kapcsolatban azt mondta, komoly és szüntelen munkára van szükség ahhoz, hogy az ország megfeleljen azoknak a követelményeknek, amelyeket saját maga támasztott a 2011-es és a 2013-as forradalom során.

Az egyiptomi elnököt ugyanakkor még szoros szövetségesei részéről is bírálatok érték amiatt, hogy túl keményen lép fel a már feloszlatott Muzulmán Testvériség és más iszlamista erők támogatóival szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.