Útdíj: ez a teendő, ha csekket kap

Pótdíjfizetési felszólítást kapnak azok az autósok, akik a fizetőssé vált útszakaszokat januárban matrica nélkül használják.

BLM
2015. 01. 06. 12:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett autósoknak be kell menniük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NUSZ) Zrt. valamelyik ügyfélszolgálati irodájába még március 1-je előtt, és venni kell egy, a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei matricát vagy országos éves matricát.

Ebben az esetben az 1470 forintos szolgáltatási díj ellenében mentesülhetnek a csaknem 15 ezer forintos pótdíj alól. Ha több pótdíjfizetési felszólítást is kapott valaki, akkor is csak egyszer kell megfizetni a szolgáltatási díjat – hívták fel a figyelmet. A NUSZ-nak országosan 17 ügyfélszolgálati irodája van.

Az átmeneti rendelkezés a felszólítások kiküldése miatt hagy egy hónapot az észlelési idő, azaz a január 1–31. közötti időszak és az ügy rendezésére hagyott március 1-jei határidő között, az esetleges pótdíjfizetési felszólítást ezalatt meg kell kapniuk az ügyfeleknek – hangsúlyozta az útdíjfizetési szolgáltató. (A türelmi idő csak január 31-ig tart.)

Kibédi-Varga Lajos, a NUSZ szóvivője arra hívta fel a figyelmet a Hír TV-ben, hogy nem mentesíti az autósokat a díjfizetés alól az sem, ha olyan útszakaszt használnak, ahova még nem kerültek ki a jelzőtáblák. Az új fizetős gyorsforgalmi útszakaszokon azonban még sokan megúszhatják a büntetést. „Jelenleg az újonnan díjkötelesekké vált szakaszokon nincsenek telepített, fix ellenőrző kapuk, a mobil díjellenőrző autók pedig meghatározott vezénylési terv szerint végezhetnek a teljes díjköteles úthálózaton díjellenőrzési feladatokat” – fogalmazott a szóvivő.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) január elseje óta folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli az új útdíjrendszerrel kapcsolatban beérkező tapasztalatokat – mondta a Kormány.hu-ra hétfőn feltöltött videón Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár.

Hétfő délután négy óráig összesen 360 ezer e-matricát értékesített a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., az eladott matricákból mintegy 210 ezer megyei matrica volt.

Az új rendszer ellen sokan tiltakoznak, már útlezárásokat is hirdettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.