A Moody's is leminősítette az oroszokat

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól pénteken a Moody's Investors Service.

MD
2015. 02. 21. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moody\'s pénteken késő este Londonban bejelentette, hogy az orosz szuverén adósságkötelezettségek besorolását „Ba1/Not Prime”-ra rontotta az eddigi „Baa3/Prime-3” szintről, további negatív kilátással.

A „Ba1/Not Prime” besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású sáv alsó szélétől, vagyis a Moody\'s által Oroszországra eddig érvényben tartott „Baa3/Prime-3”-tól, így Oroszország adósminősítése ennél a cégnél átkerült a spekulatív – befektetésre már nem ajánlott – kategóriába.

Anton Sziluanov orosz pénzügyér szerint a hitelminősítő véleménye nem az orosz gazdaság tényleges állapotát tükrözi. „Úgy vélem, hogy a Moody\'s által hozott döntés elsősorban politikai jellegű tényezőkön alapul” – jelentette ki újságírók előtt a miniszter, aki szerint a döntés nem egyszerűen túlzottan negatív, hanem olyan rendkívül borúlátó előrejelzéseken alapul, amelyek példa nélkülinek számítanak.

Ezzel összefüggésben az orosz pénzügyminiszter arra utalt, hogy a Moody\'s értékelése messze túlmegy a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és a nemzetközi pénzintézetek korábbi, az orosz gazdaságra vonatkozó előrejelzésein. Sziluanov úgy vélekedett, hogy a Moody\'s bejelentése nem gyakorol komolyabb pótlólagos hatást a tőkepiac alakulására.

Nemrég a Standard & Poor\'s hitelminősítő is spekulatív sávba sorolta vissza Oroszországot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.