A törökök figyelembe veszik, mi lenne előnyös Magyarországnak

Ahmet Davutoglu szerint a magyar–török együttműködésnek régi történelmi hagyományai vannak.

RZ
2015. 02. 25. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török kormányfő kiemelte: a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok különlegesek a történelmi szálak és a közös kulturális háttér miatt, együttműködésüknek régi történelmi hagyományai vannak.

Úgy vélte, a modern Törökországot és Magyarországot is nagyon szoros kapcsolatok fűzik össze, szövetségesek a NATO-ban, és az európai ügyeket is hasonló megközelítésben látják, ezért nagyon jó az együttműködésük. Ankara a kormányközi értekezletek mechanizmusát használja a kapcsolattartásra, és a török kormányfőt budapesti útjára is hat minisztere kísérte el.

Ahmet Davutoglu hangsúlyozta: Törökországot földrajzi elhelyezkedése nagyon fontos tranzitútvonallá teszi az energiaprojektek tekintetében. Oroszország ajánlatot tett, hogy a Déli Áramlat megvalósítása helyett Törökországba szállítana gázt, így 63 milliárd köbméter gáz érkezne az országba, és ennek egy részét más országokba lehetne továbbszállítani – magyarázta. Hozzátette: Törökország egy elosztó központja lehet az energiahordozóknak.

A török miniszterelnök közölte: miután Ankara és Moszkva megállapodik, figyelembe veszik, mi lenne előnyös Magyarországnak is. Törökország nem ellenez semmi olyan projektet, amely eléri Közép-Európát – jelentette ki.

Ahmet Davutoglu az ukrajnai válságról elmondta: Törökország egyedi helyzetben van, mert ez az egyetlen ország, amely mindkét, a konfliktusban érintett országgal határos. Ukrajna és Oroszország is stratégiai partnere, jó kapcsolatokat ápol mindkét országgal. Remélhetőleg békés eszközökkel oldódik meg a konfliktus Ukrajna területi integritásának elve és a nemzetközi jog alapján. Hozzátette: a kölcsönös érdekek mentén kell megoldást találni a béke és a stabilitás érdekében.

A szíriai helyzettel kapcsolatban kifejtette: az Iszlám Állam megjelenése előtt Törökország figyelmeztetett, hogy kockázatos helyzetet eredményez a Szíriában kialakult hatalmi vákuum az országon belül és azon kívül. Kifejtette, határozottan kell fellépni a terrorizmus ellen és a háborús bűncselekmények kérdésében, amelyeket a szíriai rezsim követett el. A szíriai válság gyökerét kell kezelni, amely a rezsim brutalitása, ezért Törökország kész minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy olyan új vezetés jöjjön létre az országban, amely a szíriai nép akaratán alapul – közölte.

Ahmet Davutoglu végül arra is kitért, hogy Törökország EU-csatlakozási folyamata stratégiai fontosságú, a kormány programjában is szerepel ez a cél, de az unió részéről is szükséges a politikai akarat a megvalósításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.