A tőzsde egyelőre parádésan reagál a görög történésekre

11 százalék pluszt produkált az Athex, míg az új kormány tagjai külföldön próbálják újratárgyalni az ország hiteleit.

MNO
2015. 02. 03. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Athex több mint 4 százalékos pluszban nyitott, és kora délután 11,33 százalékkal 841,01 pontra emelkedett.

A banki részvények árfolyama 18,54 százalékkal növekedett, miután a múlt héten, a Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) a január 25-én tartott parlamenti választáson aratott győzelmét követően, értékük egynegyedét veszítették el.

Az Athex már hétfőn 4,64 százalékos pluszban zárt, mivel a piacok elkezdtek bízni abban, hogy kompromisszumra jut az Aléxisz Cíprasz vezette új görög kormány a nemzetközi hitelezőkkel.

Jánisz Varufákisz pénzügyminiszter a Financial Times című brit pénzügyi újságnak adott, kedden megjelent nyilatkozatában felvázolta az új kormány elképzelését a görög adósságállomány kezeléséről.

Varufákisz megerősítette, hogy kormánya nem kéri a külföldi hitelezőktől a 315 milliárd euróra duzzadt államadósság egy részének leírását, hanem két új kötvénytípussal csökkentené az adósságszolgálat terheit. Az egyik kötvény az európai partnerek által nyújtott hiteleket váltaná ki, ennek hozamát a görög gazdaság mindenkori éves növekedéséhez kötnék. A másik pedig örökjáradék-kötvény lenne, amelyre az Európai Központi Bank tulajdonában lévő, több mint 25 milliárd euró értékű görög államkötvényeket cserélnék ki.

Frederik Ducrozet, a Crédit Agricole francia bank elemzője szerint a görög pénzügyminiszter javaslata teljes mértékben elfogadható tárgyalási alap. A pénzpiacok osztani látszanak ezt a véleményt: az euró 0,86 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, a főbb európai és a New York-i értéktőzsde irányadó indexei jelentős pluszban állnak.

Jánisz Varufákisz vasárnap Párizsban, hétfőn Londonban, kedden pedig Rómában tárgyalt hivatali partnereivel. Az Európai Központi Bank elnökével szerdán találkozik Frankfurtban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.