Amerikai sztrájk veri fel az olaj árát

Sztrájkot hirdettek vasárnap hét amerikai olajfinomítóban és két vegyipari üzemben.

MNO
2015. 02. 01. 22:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzőleg a tárgyalások elakadtak az olajvállalatokkal. A cégek az olcsó olaj okozta anyagi nehézségekre hivatkoznak, de a munkabeszüntetés önmagában is hozzájárulhat a kőolaj és az üzemanyagok árának emelkedéséhez.

A sztrájk miatt leálló telephelyek az amerikai olajipari kapacitás több mint 10 százalékát adják. A szakszervezet új hároméves országos megállapodást szeretne. Az általa képviselt dolgozók munkahelyei az amerikai olajipari kapacitás több mint kétharmadát teszik ki.

A kőolaj szabadpiacán az irányadó északi tengeri Brent könnyűolaj már pénteken majdnem 8 százalékkal hordónként (159 liter) 52,99 dollárra drágult, miután adatok jelentek meg arról, hogy az Egyesült Államokban a múlt héten 7 százalékkal kevesebb olajfúrótorony működött, mint az előző héten.

Vasárnap a szaúdi Aramco olajtársaságnál is azt mondták, hogy a termékárakhoz képest magas költségek miatt leállítják a mélytengeri olaj- és gázkutatást a Vörös-tengeren.

Elemzők szerint az olcsó olaj miatt kimaradó amerikai kapacitások és a világszerte abbamaradó feltárások, fejlesztések következtében véget ér az áresés.

A Brent hordója utoljára január 11-én zárt 50 dollár fölött az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.