Az Elmű-Émászban szerezhet részesedést az állam

A Világgazdaság értesülései szerint a magyar állam 49 százalékos részesedést venne az Elmű-Émász csoportban.

MNO
2015. 02. 25. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csomagot a csoportban résztulajdonos RWE-től vásárolnák meg, a napokban várható bejelentés az ügyben. Az ügylet során nemcsak a szolgáltatócégekben, hanem az üzletrész által képviselt eszközökben, így például az elosztóhálózatban is pozíciót szerezne az állam – írja a Világgazdaság.

A tervek szerint márciusban elindul az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., melynek feladata, hogy kialakítsa az állami közműszolgáltatások rendszerét a földgáz, a villamos energia és a távhő területén.

Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást a Főgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik. A második lépcsőben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közműszolgáltató, ehhez kapcsolódhat az állami szerepvállalás az Elmű-Émászban.

Az állam célja az lehet, hogy kiválasszon egy egyetemes áramszolgáltatót a majdani állami egyetemes áramszolgáltatás alapjául. Itt több partner is szóba jöhet. Ha valóban az Elmű-Émász párossal indítva épül ki az állami áramszolgáltatás, akkor annak rögtön 2,1 millió háztartási ügyfele lenne – írja a Világgazdaság. Hozzáteszik azt is, hogy ez nem zárja ki azt, hogy az E.Onnal is tárgyalóasztalhoz üljenek, akik 2,4 millió egyetemes piaci áramvásárlót látnak el.

A lap szerint az Első Nemzeti Közműszolgáltató alá tartozó áramszolgáltató 2016. január 1-jén kezdhetné meg működését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.