Bizalomgerjesztő a magyar BMI-mutató

Januárban 54,2 pontra emelkedett a beszerzésimenedzser-index értéke, 3,3 százalékponttal nőtt az előző havi 50,9 ponttal szemben.

MNO
2015. 02. 02. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett decemberhez képest. A foglalkoztatottsági index értéke ismét 50,0 pont felett volt januárban, ami ráadásul a legmagasabb az 1995. évi januári óta. Az elmúlt egy év értékei május kivételével növekedésre utalnak.

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 19 évben tízszer volt kisebb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, a mostani csak a tizenegyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, bár az elmúlt három év átlagától elmarad.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség tizenharmadszor növekedett egyfolytában.

A beszerzési árak enyhe növekedési üteme gyengült a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt húsz hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb januári.

A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag feletti, és a harmadik legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett decemberhez képest, és egy havi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont felé került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.