Brókerházak: mások is halásznak a zavarosban

Számos brókercég óriási nyereséget kínál, a hasznot végül mégis a brókerek – vagy álbrókerek – zsebelik be.

Majláth Ronald
2015. 02. 26. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kiismerhetetlenné vált a hazai brókerpiac azóta, hogy a telefonos brókereket nagyrészt kiszorították az online szolgáltatók. Ha azonban szemügyre vesszük a hazai tőzsdei szereplőket, több olyan brókercéget is találunk, akiknél nem árt az óvatosság.

A botrány legfrissebb fejleményeit itt találja. Arról, hogy mi a teendő, itt olvashat.

 

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során – mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten. A gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a százmilliárd forintos nagyságrendet is – fejtette ki. Erről bővebben itt olvashat.

 

Portálunk számos vidéki önkormányzatot megkeresett, melynek beragadt a pénze a Buda-Cash összeomlása után. Mindannyian új számla nyitásán dolgoznak egy másik pénzintézetnél.

 

A nyugdíjakat biztosan eljuttatja a nyugdíjfolyósító intézet azoknak az időseknek, akik a DRB Bankcsoportnál vezetnek számlát. Postai úton fogják megkapni az összeget.

A Budapesti Értéktőzsdén kereskedő cégek közül – árbevétel szerint – a KBC Securities, az Erste Befektetési Zrt., a Buda-Cash Brókerház, a Questor Értékpapír Zrt. és a Concorde Értékpapír Zrt. a legnagyobb brókerház. Ezen kívül azonban számos szereplőt találunk a hazai brókerpiacon, akik más tőzsdékkel állnak kapcsolatban.

Az elmúlt években azonban megszaporodtak azok a külföldi szolgáltatók, akik látva a hazai érdeklődést, könnyű pénzkereseti lehetőséget ígértek a magyar kisbefektetőknek. A megkeresés módja szerteágazó: találunk köztük tisztességeseket, de olyan brókerek is akadnak, akik saját ismerősi körüket környékezik meg. Mások úgynevezett hideghívásokkal próbálják rábeszélni az embereket a soha vissza nem térő befektetési lehetőségre.

A korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már évekkel ezelőtt felfigyelt azokra az online szolgáltatókra, amelyek nem rendelkeztek a szervezet által kiadott engedéllyel. A lista az MNB Pénzügyi Felügyeletének honlapján ma is elérhető, a 64 közzétett szolgáltató között magyarországi és külföldi elérhetőségű brókercégeket egyaránt találhatunk. A legtöbb esetben az MNB indoklása a következő: „a hivatkozott társaság az MNB által vezetett nyilvántartásokban nem szerepel, felügyeleti engedélyhez, vagy bejelentéshez kötött tevékenység Magyarországon történő végzésére (így különösen befektetési szolgáltatási, illetve befektetési szolgáltatás közvetítésére irányuló tevékenység végzésére) nem jogosult”.

Így ha valakit ma felkeresne egy brókercég, a Pénzügyi Felügyelet honlapján leellenőrizheti, hogy kóklerekkel van-e dolga, akiket ajánlatos minél nagyobb ívben elkerülni. A lista azonban nem tartalmazza kimerítően mindazon szolgáltatók körét, akik nem rendelkeznek a pénzügyi felügyelet engedélyével tevékenységük folytatásához.

Mint az évekkel ezelőtt megbukott Capital Partners példája mutatja, egyes vállalatok agresszív marketingjükkel hamar sok ügyfelet szednek össze, akik utóbb alaposan pórul járhatnak. A cég ügynökei hihetetlen hozamokkal kecsegtették a felhívott embereket. Az ajánlatokat központilag küldték le az ügynököknek: ezek általában azt ígérték, hogy két-három hét alatt húsz-harminc százalék nyereséget is bezsebelhet az ügyfelük. A mesés hozamokból végül semmit nem láttak az ügyfelek, s mikor a cég lebukott, már több milliárd forinttól szabadították meg a befektetőket a cég munkatársai.

Érdemes tehát résen lenni, ha visszautasíthatatlan ajánlatokkal kecsegtetnek a brókercégek. Különösen akkor, ha a gyors gazdagodást agresszíven próbálják ránk tukmálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.